Η τηλεοπτική σειρά το Νησί που από απόψε μπήκε στην ζωή μας, εξελίσσεται στο νησί της Σπιναλόγκας στην Κρήτη και ειδικά στην περιοχή του Μιράμπελλου, απέναντι σχεδόν από την Ελούντα.
Μερικά στοιχεία για την Σπιναλόγκα θα βρείτε εδώ
http://epilektika.blogspot.com/2010/10/blog-post_4924.html?ref=nf
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%B1
http://epilektika.blogspot.com/2010/10/blog-post_4924.html?ref=nf
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%B1
Σπιναλόγκα ονομάστηκε από τους Ενετούς και σημαίνει το Μακρύ Αγκάθι. Σαν λεπροκομείο λειτούργησε από το 1903 και ειδικά μετά το 1913 μετατράπηκε σε διεθνές λεπροκομείο για όλους τους λεπρούς της Κρήτης αλλά σταδιακά από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Τότε οι κάτοικοι έφτασαν τους 1000 περίπου. Εγκαταλείφθηκε το 1957, όταν πια με τις αντιβιώσεις εξαφανίστηκε και η ασθένεια.
το αποστειρωτήριο σήμερα
Αρχικά η ζωή τους ήταν άθλια. Η Σπιναλόγκα είναι μια απέραντη τρώγλη, ένα νεκροταφείο υπό προθεσμία, χωρίς την παραμικρή οργάνωση, χωρίς φαρμακευτική αγωγή για τους νοσούντες, χωρίς ελπίδα. Πολλοί πέθαιναν «ζωντανοί» με φρικτούς πόνους, παραμορφωμένοι και διαμελισμένοι. Παρ΄όλες τις αντιξοότητες, αυτές οι ανθρώπινες ψυχές όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω αλλά ανέπτυξαν μια ιδόρρυθμη κοινωνικότητα με δικούς τους κανόνες και αξίες. Παντρεύτηκαν μεταξύ τους, (παρ’ όλο που απαγορευόταν λόγω της ασθένειάς τους) και απέκτησαν παιδιά (μερικά από αυτά υγιή). Δημιούργησαν καφενεία, τα οποία εκμεταλλεύονταν οι ίδιοι. Με ένα μικρό επίδομα που τους έδωσε η Πολιτεία αγόραζαν τα αναγκαία τρόφιμα από ένα μικρό παζάρι που στηνόταν στην είσοδο του νησιού από ντόπιους παραγωγούς οι οποίοι πληρώνονταν με ειδικά απολυμασμένα χρήματα. Οσοι είχαν δυνάμεις καλλιέργησαν κηπευτικά και ασχολήθηκαν με το ψάρεμα.
Θα σας πω και άλλα όσο θα προχωράει και η σειρά. Κλείνω με κάτι που γράφτηκε πρόσφατα
«Οι πέτρες και οι βράχοι στα άδεια σπιτάκια κρύβουν και δεν φανερώνουν την κόλαση του χθες, τα μοιρολόγια και τις κραυγές από τους πόνους στο σώμα των εκατοντάδων αρρώστων»
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου