Η διαμάχη ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου επισκίασε τη νέα διάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποίησε ο ΟΗΕ στην Κίνα. Η στασιμότητα στις διεθνείς συνομιλίες δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας για τη σημαντική σύνοδο του Μεξικού σε λιγότερο από δύο μήνες.
Η επταήμερη διάσκεψη του Τιανζίν στη βορειοανατολική Κίνα είχε στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για τη διάσκεψη του Κανκούν που ξεκινά στις 29 Νοεμβρίου.
Στόχος του ΟΗΕ είναι η σύναψη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο μετά τη λήξη του το 2012.
Η επίτευξη συμφωνίας εντός του έτους θεωρείται πλέον απίθανη έως αδύνατη,
Με την επίτευξη συμφωνίας εντός του έτους να θεωρείται πλέον απίθανη έως αδύνατη, η συνάντηση του Τιανζίν εστιάστηκε σε δευτερεύοντα θέματα.
Όμως η περιορισμένη πρόοδος στις συνομιλίες επισκιάστηκε από τις αλληλοκατηγορίες Ουάσινγκτον-Πεκίνου.
Η Κίνα επικρίνει τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν έχουν αποδεχτεί δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ επικρίνουν την Κίνα για την άρνησή της να αποδεχθεί διεθνείς ελέγχους στα μέτρα περιορισμού των εκπομπών.
Ο Κινέζος διαπραγματευτής Σου Γουέι κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το θέμα της διαφάνειας για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες. Κατηγόρησε μάλιστα όλες τις ανεπτυγμένες χώρες ότι αποφεύγουν τις δεσμεύσεις την ώρα που έχουν παράλογες απαιτήσεις από τα αναπτυσσόμενα κράτη.
«Οι ανεπτυγμένες χώρες καταφεύγουν σε κάθε μέσο προκειμένου να αποφύγουν τη συζήτηση για το ουσιώδες ζήτημα: τη μείωση των εκπομπών» είπε ο Γουέι.
Παρά τη διαμάχη, οι 150 και πλέον χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη πέτυχαν πρόοδο σε δύο επιμέρους θέματα: τη δημιουργία ενός ταμείου για την ενίσχυση της προσπάθειας των αναπτυσσόμενων χωρών με κονδύλι 100 δισ. δολαρίων το χρόνο, και τη σύνταξη κατευθυντήριων γραμμών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη μείωση της αποδάσωσης.
Όλα τα βασικά θέματα παραμένουν ανοιχτά μετά την αποτυχία της περυσινής διάσκεψης της Κοπεγχάγης, η οποία έληξε με μια γενικόλογη πολιτική διακήρυξη αντί για μια τελική, δεσμευτική συμφωνία.
Η επόμενη ευκαιρία για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας είναι πιθανώς η σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί το 2011 στη Νότιο Αφρική.
Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2009 και έχει πλέον την πρώτη θέση παγκοσμίως.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=359797&dt=10/10/2010#ixzz11yIVwoJE
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου