29/10/10

LEX: Η ευρωπαϊκή κρίση είναι πλέον πολιτική

Το θέμα είναι πλέον αμιγώς πολιτικό. Ένα ζήτημα είναι να καταρτίσει κανείς προσχέδιο δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και να το προωθήσει στους επενδυτές εις ένδειξη πατριωτικής θέρμης. Είναι όμως ένα διαφορετικό ζήτημα το να πειστεί το εγχώριο κοινό να αγκαλιάσει την πολιτική λιτότητας για να είναι ευχαριστημένη η αγορά ομολόγων.

Τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας διέκοψαν την Τετάρτη τις διαπραγματεύσεις τους για την χάραξη του ήδη καθυστερημένου προϋπολογισμού για το 2011. Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου συναντά πολιτικά εμπόδια. Στην Ιρλανδία η κυβέρνηση έχει μετά βίας πολιτική νομιμότητα για να εφαρμόσει επιπλέον περικοπές δημοσίων δαπανών 15 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα προϋπολογισμού έως 3% το ΑΕΠ μέχρι το 2014.


Η κρίση της ευρωζώνης εισέρχεται σε μία πολιτική φάση. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πλέον αδύναμες ή χωρίς ρητή λαϊκή εντολή. Γι’ αυτό και οι αγορές είναι φοβισμένες. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων με τους γερμανικούς τίτλους ακολουθεί και πάλι ανοδική πορεία: η απόδοση των 5ετών και των 10ετών ελληνικών τίτλων βρίσκονται και πάλι άνω του 10%. Ακόμη και οι γερμανικές αποδόσεις είναι υψηλότερες κατά 50 μονάδες βάσης από τα τέλη Αυγούστου.

Στην Ελλάδα, τα ανεπαρκή έσοδα από φορολογία, κάνουν τα αθροίσματα της εύθραυστης αριθμητικής των μεταρρυθμίσεων να δείχνουν αβέβαια. Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός Jose Socrates δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά προβληματική την δημοσιονομική προοπτική. Η ιρλανδική κυβέρνηση είναι η ίδια που οδήγησε την χώρα σε αυτό τον κυκεώνα. Η κρίση πολιτικής νομιμότητας θα τερματιστεί μόνο εάν προκηρυχθούν γενικές εκλογές, κάτι που κανείς δεν φαίνεται να θέλει και κυρίως η αντιπολίτευση.

Επίσης, πολλές από τις χώρες που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης αντιμετωπίζουν πολιτικά κρίσιμες καταστάσεις. Παράδειγμα αποτελεί η αναταραχή στην Γαλλία ως προς μια μέτρια ενίσχυση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Η ολλανδική κυβέρνηση είναι αδύναμη, ενώ το Βέλγιο σχεδόν δεν έχει κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη θα βοηθούσε. Το επιχείρημα για την λιτότητα είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την οικονομική ανάκαμψη. Η ανάπτυξη όμως, είναι ο ένας παράγοντας που οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να υποσχεθούν. Οι επενδυτές θα πρέπει να ανοίξουν τις κεραίες εντοπισμού πολιτικών κινδύνων.
euro2day.gr