Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι από τους 33 μεταλλωρύχους που για 69 ημέρες βρίσκονται στα έγκατα της γης, σε βάθος 622 μέτρων, σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή. Η επιχείρηση διάσωσης όλων των εργατών είναι σε εξέλιξη. Η άνοδος κάθε μεταλλωρύχου θα διαρκέσει 15 λεπτά αλλά η όλη προετοιμασία του καθενός για την άνοδο θα διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά, συνολικά μία ώρα για τον καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι για να ανέβουν όλοι θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.
Ο απεγκλωβισμός γίνεται μέσω της ειδικής κάψουλας Phoenix, που κατασκεύασε το χιλιανό Ναυτικό. Την κάψουλα «συνοδεύουν» ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες.
Στο ορυχείο βρίσκεται ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που παρακολουθεί από κοντά την επιχείρηση απεγκλωβισμού και υποδέχεται τους μεταλλωρύχους.
Πρώτος ανέβηκε ο 31 ετών Φλορένσιο Αβάλος, ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές από το εσωτερικό του ορυχείου, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ακολούθησε ο 39χρονος Μάριο Σεπούλβεδα, που έπαιξε και το ρόλο του σχολιαστή στις μεταδώσεις.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ
Περίπου 4.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι, έχουν συγκεντρωθεί έξω το ορυχείο Σαν Χοσέ για να παρακολουθήσουν την τελευταία φάση της διάσωσης των μεταλλωρύχων. Συγγενείς των μεταλλωρύχων που εδώ και μήνες βρίσκονται στο σημείο, ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς μόλις αντίκρισαν τους ανθρώπους τους.
Για «θαύμα» μίλησε ο Σ.Πινιέρα. Ο Χιλιανός πρόεδρος μίλησε για «μια υπέροχη νύχτα, που οι Χιλιανοί και όλος ο κόσμος δε θα ξεχάσουν ποτέ. Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων» είπε, ευχαριστώντας τον Θεό και τους διασώστες για την επιχείρηση.
Η περιπέτεια από την αρχή
Η διαδικασία εντοπισμού και απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Τις πρώτες 17 ημέρες οι μεταλλωρύχοι δεν είχαν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο. Έτρωγαν μια κουταλιά τόνο και μια γουλιά γάλα, μια φορά την ημέρα.
Τα βράχια στην έρημο Ατακάμα κάτω από οποία παγιδεύτηκαν είναι σκληρά και όχι πάντοτε σταθερά. Όταν οι διασώστες τους βρήκαν στις 22 Αυγούστου κι άρχισαν να σκάβουν για να τους φθάσουν, μια δεύτερη κατάρρευση τους ανάγκασε να σταματήσουν και να ξαναρχίσουν τα πάντα από την αρχή.
Επτά τρυπάνια έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες επί ημέρες. Φτιάχτηκαν τρεις στοές. Με κάψουλες μεταφέρονταν τρόφιμα, ιματισμός και άλλα αναγκαία ώστε οι παγιδευμένοι να ζήσουν.
Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν την επιχείρηση διάσωσης τον Δεκέμβριο. Όμως ένα από τα τρυπάνια κέρδισε τον αγώνα δρόμου. Χρησιμοποιήθηκαν και ειδικοί της NASA, για να βοηθήσουν τους μεταλλωρύχους να αντιμετωπίσουν την απομόνωσή τους, γυμναστές, αλλά και ψυχολόγοι ώστε να αντιμετωπίσουν την πίεση των ΜΜΕ όταν βγουν στην επιφάνεια.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής και μηχανικοί της εταιρίας Codelco σχεδίασαν και κατασκεύασαν τρεις πρωτότυπους θαλάμους, με συσκευές οξυγόνου και εξοπλισμό, ειδικά για τις συνθήκες στο ορυχείο. Αλλά ο θάλαμος Φοίνιξ δούλεψε. Ειδικοί είχαν μελετήσει το ρυθμό της ανάβασης ώστε να μην αντιμετωπίσουν οι παγιδευμένοι πρόβλημα υγείας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου