19/11/10

Ποιοι θα πληρώσουν τα 14,3 δισ. ευρώ

Όλες οι κατηγορίες πολιτών και όλοι οι τομείς επηρεάζονται από τις περικοπές στον προϋπολογισμό του 2011 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέποντας επιπλέον μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ. Εμείς σας παρουσιάζουμε ανα κατηγορία και ανα υπουργείο αυτούς που πλήττονται περισσότερο από τα νέα μέτρα.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες πολιτών


Ουδείς ανεπηρέαστος από τη νέα άνοδο του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Μάλιστα οι πραγματικές ανατιμήσεις εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 5% λόγω της αισχροκέρδειας που πάντοτε ακολουθεί τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Έτσι, ακριβότερα θα είναι από το επόμενο έτος τρόφιμα, σερβιριζόμενα είδη, λογαριασμοί ηλεκτρισμού και νερού, εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων, κόμιστρα ταξί (τουλάχιστον κατά 2%). Επιπλέον, από τον Οκτώβριο του 2011 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι κατά 45 λεπτά τουλάχιστον ακριβότερη, αφού ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αυξάνεται από τα 0.021 ευρώ στα 0.39, προκειμένου να εξισωθεί με το πετρέλαιο κίνησης. Επίδομα θέρμανσης θα δοθεί σε πολίτες με... πολύ χαμηλό εισόδημα (ήτοι χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και χαμηλόμισθους οικογενειάρχες).

Άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου με 13% είναι το γάλα, το κρέας, τα αβγά, το λάδι, το νερό, το ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, οι μεταφορές, τα σερβιριζόµενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, τα εισιτήρια µέσων µαζικής µεταφοράς όπως και εισιτήρια σε σινεµά και συναυλίες, αλλά και το κόστος για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωµατιστές και γενικώς ελεύθερους επαγγελµατίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόµιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Η αύξηση του χαµηλού συντελεστή συµπαρασύρει ανοδικά και τον µειωµένο συντελεστή που αυξάνεται από 5,5% σε 6,5%, δεδοµένου ότι αυτός πρέπει να είναι ίσος µε το µισό του χαµηλού (13%). Στον µειωµένο συντελεστή υπάγονται εφηµερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων, ενώ µετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονοµικών από την 1η Ιανουαρίου στον µειωµένο συντελεστή µετατάσσονται φάρµακα και διαµονή σε ξενοδοχεία.

Πολύτεκνες μητέρες

Τριακόσιες χιλιάδες πολύτεκνες μητέρες χάνουν από την 1/1/2011 το πολυτεκνικό επίδομα και την ισόβια σύνταξη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την επαναφορά του εισοδηματικού κριτηρίου για την παροχή του επιδόματος και της ισόβιας σύνταξης.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Όσοι κατέχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν ακίνητο το 2011 θα επιβαρυνθούν με αυξημένους φόρους λόγω της αύξησης στις αντικειμενικές τιμές που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσα στο 2011. Η αναστολή του πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών θα ωφελήσει μονάχα όσους δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν με βάση τα νομίμως κτηθέντα έσοδα και εισοδήματά τους, τις δαπάνες απόκτησης του ακινήτου.

21.000 εργαζόμενοι σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ

Αυτοί θα υποστούν μείωση στις αποδοχές τους κατά 20%-40% το 2011 εξαιτίας των περικοπών σε πρόσθετες απολαβές και επιδόματα, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους και κατ’ επέκταση των ελλειμμάτων του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Τουλάχιστον 10.000 συμβασιούχοι στην ανεργία

Περισσότεροι από 10.000 συμβασιούχοι του Δημόσιου Τομέα θα μείνουν άνεργοι μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς αποφασίστηκε η μη ανανέωση των συμβάσεών τους, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά στο δημόσιο τομέα υπηρετούν περίπου 64.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2011 θα είναι 54.000.

Αγρότες

Το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες προβλέπει μειωμένες τις οικονομικές ενισχύσεις από εθνικούς πόρους για τους Αγρότες, κατά 769 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2010. Ο προϋπολογισμός του 2010 προέβλεπε από εθνικούς πόρους ενισχύσεις ύψους 6,411 δισ. ευρώ μολονότι εκτιμάται πως δόθηκαν τελικά 5,607 δισ. ευρώ. Για το 2011 προβλέπεται ότι θα δοθούν εθνικές οικονομικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα ύψους 5,642 δισ. ευρώ. Μικρή ανάσα δίνουν οι κοινοτικοί πόροι, που πέφτουν λίγο σε σχέση με το 2010, δηλαδή από 2,755 δισ. ευρώ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός σε 2,750 δισ. ευρώ. Ψαλίδι πέφτει και στις πληρωμές μέσω ΕΛΓΑ, από 724 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ το 2010 ο προϋπολογισμός προέβλεπε 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως δόθηκαν μόλις 213 εκατ. ευρώ, και ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει αρχικά 296 εκατ. ευρώ.

Οι Περικοπές Ανά Υπουργείο

Υπουργείο Υποδομών: Περίπου ένα δισ. ευρώ χάνει το υπουργείο Υποδομών σε σχέση με το 2009. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν 2,2 δισ. ευρώ, το 26,2% του συνόλου, έναντι 2,4 το τρέχον έτος και 3,08 το 2009 οπότε είχε διαχειριστεί το 32,2% του συνόλου. Σπαζοκεφαλιά αποτελεί η πληρωμή των μελετών συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, που είχαν προκηρυχθεί το καλοκαίρι του 2009 αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και γίνεται αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστεί το κονδύλι για να ξεκινήσουν οι νέες δημοπρατήσεις. Από εθνικούς πόρους πρέπει να πληρωθούν αρκετά έργα που δεν είχαν προλάβει το Γ' ΚΠΣ, όπως η παράκαμψη των Βασιλικών Εύβοιας με κόστος 35 εκατ. ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Μειώσεις μισθών και προσλήψεων, περαιτέρω περιστολή δαπανών στα σχολεία και συρρίκνωση χώρων που θα προσδιορισθούν από συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας έως και σχολικών μονάδων, αποτελούν τη βάση εφαρμογής του νέου προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας για το 2011, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 20% σε σχέση με τον περσινό (6.283 εκατ. έναντι 7.534 εκατ.), ενώ «κόβει» και πάνω από 600 εκατ. από το πρόγραμμα του Μνημονίου (6.900 εκατ.). Πάντως, στον προϋπολογισμό αναφέρεται πως έχουν προβλεφθεί οι πιστώσεις για μισθούς σε όλες τις βαθμίδες και τις περιφερειακές διευθύνσεις, για την πρόσθετη διδακτική στήριξη, τους 9 συρρικνωμένους υπαγόμενους φορείς και για την έρευνα και κατάρτιση.

Υπουργείο Άμυνας: Για το 2011, εξαγγέλλει πώληση σε ποσοστό μέχρι και 65% των υπερχρεωμένων ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, ενώ ξεκινά την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων κόβοντας μονάδες που δεν χρειάζονται αλλά και μετατρέποντας τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης σε κέντρα υγείας. Επίσης, παγώνει τις παραλαβές οπλικών συστημάτων που θα έπρεπε να τις εντάξει στις δυνάμεις των επιτελείων, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρωθεί ή όχι. Το υπουργείο Αμυνας ευελπιστεί να μειώσει τον προϋπολογισμό του στα 4,95 δισ. το επόμενο έτος αν και αξιωματικοί εκτιμούν ότι « τα χρήματα του προϋπολογισμού δεν φτάνουν ούτε για έξι μήνες».

Υπουργείο Υγείας: Αποδεκτά γίνονται τελικά από την τρόικα τα σχέδια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για τον προϋπολογισμό του 2011, ενώ δεν ζητούν περαιτέρω μειώσεις των δαπανών για την Υγεία. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός, ο προϋπολογισμός για την Υγεία θα είναι για το 2011 μειωμένος κατά 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα 568 εκατ. προέρχονται από το σύνολο των δράσεων που είχε λάβει η κυβέρνηση έπειτα από την υπογραφή του Μνημονίου (επιδόματα, μισθοί κ.λπ.) και τα 840 εκατ. αφορούν περικοπές από ευρύ φάσμα κωδικών του προϋπολογισμού, οι οποίες αναμένεται να γίνουν για πρώτη φορά το 2011. Μεταξύ των περικοπών αυτών περιλαμβάνονται τα μειωμένα ποσά που θα προκύψουν από την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών του ΕΣΥ, ειδικές συμφωνίες των νοσοκομείων για τους λογαριασμούς των κρατικών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) και τον νέο τρόπο διάθεσης των 89 φαρμάκων. Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν πλέον για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε ασφαλισμένους τους στα Κέντρα Υγείας, ενώ ανασφάλιστοι και άποροι θα εξυπηρετούνται μόνο σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης.

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από την πρωτοεμφανιζόμενη φορολόγηση αυθαιρέτων, τα οποία ώς τώρα δεν μπορούν να μεταβιβαστούν και επομένως δεν φορολογούνταν. Προβλέπονται επιπλέον εισπράξεις ύψους 39 εκατ. ευρώ από τις κρατήσεις υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυμοτομικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, ΕΤΕΡΠΣ, που ήδη έχει μετονομαστεί σε «πράσινο» ταμείο. Τα έσοδά του, όπως περιγράφονται στην εισηγητική έκθεση προέρχονται από πρόστιμα σε παράνομα κτίσματα, εισφορές που καταβάλλονται για την έκδοση οικοδομικών αδειών, κ.λπ. Από τις άδειες εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 11 εκατ. ευρώ, έναντι 9,5 εκατ. το 2009, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κατακόρυφη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Σημειώνεται πάντως, ότι στο Μνημόνιο έχουν προβλεφθεί για το 2011 έσοδα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ από αυθαίρετα και τακτοποιήσεις ημιυπαίθριων. Το υπουργείο εμφανίζεται ευνοημένο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο εξασφαλίζει 420 εκατ. ευρώ, έναντι 360 εκατ. που είχαν προβλεφθεί στο φετινό προϋπολογισμό και 349 που είχαν απορροφηθεί το 2009.

Υπουργείο Πολιτισμού: Η μείωση των κονδυλίων φτάνει το 20% κι έτσι το ταμείο του υπουργείου για το 2011 θα έχει 350.234.000 ευρώ. Το 2010 είχαν διατεθεί 430.846.003 ευρώ. Ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού μένει μέχρι στιγμής μόνο με τη διαβεβαίωση του Παύλου Γερουλάνου ότι οι περικοπές δεν θα είναι ίδιες επί δικαίους και αδίκους, δηλαδή ότι δεν θα είναι οριζόντιες.

Τουρισμός: Πρόσθετα έσοδα 630 εκατ. ευρώ από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα επιφέρει η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή των ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων από το 11% στο 6,5%, μέτρο το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής από ξενοδόχους και επιχειρηματίες που κλείνουν αυτή την εποχή συμβόλαια για τη νέα τουριστική χρονιά.

Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης: Κόβονται σημαντικά οι ενισχύσεις από εθνικούς πόρους από τον προϋπολογισμό ενώ παράλληλα καύσιμα και προϊόντα τραβούν την ανηφόρα με την αύξηση του ΦΠΑ. Μικρή ανάσα δίνουν οι κοινοτικοί πόροι, που πέφτουν λίγο σε σχέση με το 2010, δηλαδή από 2,755 δισ. ευρώ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός σε 2,750 δισ. ευρώ.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Ο εξορθολογισμός των δαπανών από τα έτη 2009-2010 ξεπέρασε το 12%, συγκεκριμένα 12,6%, και το 2011 θα μειωθεί επιπλέον 3,7%. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν πρόκειται να αγγίξει τους μισθούς του ένστολου και του πολιτικού προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας), ούτε τις αποζημιώσεις τους που αφορούν τα νυχτερινά και την εργασία πέραν του πενθημέρου. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις αποζημιώσεις των πεζών περιπολιών. Κατά προτεραιότητα θα δοθούν και οι δαπάνες που αφορούν τις αποδοχές των εποχικών πυροσβεστών και των συμβασιούχων χειριστών των ιδιόκτητων εναέριων μέσων Πυροσβεστικού Σώματος, τη σίτιση των κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα, τις υποχρεωτικές εισφορές-επιχορηγήσεις σε διεθνείς οργανισμούς, την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης και τις λοιπές λειτουργικού χαρακτήρα δαπάνες.

Υπουργείο Εσωτερικών: Εδώ έρχεται «σφαγή» συμβασιούχων προκειμένου να εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο δημόσιο τομέα υπηρετούν περίπου 64.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2011 θα είναι 54.000. Μείωση της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ λόγω «Καλλικράτη» αναφέρεται επίσης στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες, νούμερο που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, απηχεί την πραγματικότητα, αφού τα 6.000 νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου και επιχειρήσεις των δήμων θα περιοριστούν σε 2.000. Επίσης ο αριθμός των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων μειώνονται από 60.000 σε 20.000.

http://www.tvxs.gr/

thanks to grhgorhs

elegsis