15/11/10

Αναθεώρηση του ελλείμματος στο 15,4%

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος του 2009 προχώρησε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Όπως ανακοινώθηκε, το περυσινό έλλειμμα αναθεωρήθηκε στο 15,4% του ΑΕΠ από 13,6% που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Απρίλιο, ενώ το δημόσιο χρέος αναθεωρήθηκε στο 126,8% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα του 2010 εκτιμάται σε... 9,4% και το χρέος στο 144% του ΑΕΠ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι με τη δημοσιοποίηση των ανωτέρω στοιχείων η Eurostat αίρει όλες τις επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας.

«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα από τη Eurostat είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και της σκληρής και επισταμένης δουλειάς τόσο της Eurostat, όσο και της νεοσύστατης ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστική Αρχής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη παροχή δημοσιονομικών στατιστικών», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Όπως σημειώνει, «με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat κλείνει ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και ολοκληρώνεται ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, των διεθνών εταίρων και των αγορών απέναντι στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας».

Όπως σημειώνει το υπουργείο, η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην ένταξη στην Γενική Κυβέρνηση δημοσίων οργανισμών (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,7% ΑΕΠ), στην προσαρμογή των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (αύξηση ελλείμματος κατά 0,9% ΑΕΠ) και στη μείωση του ΑΕΠ του 2009 (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%).

naftemporiki.gr