10/11/10

Είδος προς εξαφάνιση η σοκολάτα?

Μετά τις πολικές αρκούδες και τις τίγρεις, προσθέστε και τη φθηνή σοκολάτα στη λίστα των... ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Όσο ασύλληπτο κι αν ακούγεται για τους λάτρεις του καφέ χρυσού, ειδικοί και κορυφαίοι chocolatiers εκφράζουν φόβους ότι η πρώτη ύλη τους θα μπορούσε ακόμη και να εξαντληθεί - ή στην καλύτερη περίπτωση να γίνει πολύ ακριβή για το μέσο άνθρωπο - εξαιτίας της... παγκοσμιοποίησης των γευστικών προτιμήσεων: όλο και περισσότεροι Κινέζοι και Ινδοί εθίζονται στην αγαπημένη λιχουδιά Αμερικανών και Ευρωπαίων, με αποτέλεσμα η κατανάλωση παγκοσμίως να έχει «χτυπήσει κόκκινο».

«Η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνεται ταχύτερα από την παραγωγή κακάο και αυτό δεν είναι βιώσιμο», προειδοποίησε ο ερευνητής Τζον Μέισον σε συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Σοκολάτας (και όμως, υπάρχει). Η παραγωγή αυξάνεται σε κάποιες περιοχές, όπως στην Ασία ή στη Νότιο Αμερική, όμως οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτό δεν θα σταθεί αρκετό για να αποτρέψει την εκτόξευση των τιμών στα ύψη μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. «Σε 20 χρόνια, η σοκολάτα θα γίνει σαν το χαβιάρι: τόσο σπάνια και τόσο ακριβή που ο μέσος άνθρωπος δεν θα είναι σε θέση να την αγοράσει».

Να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια του κακάο είναι μια διαδικασία που χρειάζεται 3-5 χρόνια για να ολοκληρωθεί και οι αγρότες στη Δυτική Αφρική κερδίζουν μόλις 80 σεντς την ημέρα για τη σκληρή δουλειά τους: πολύ απλά, τα οικονομικά κίνητρα που τους παρέχονται είναι ελάχιστα ώστε να συνεχίσουν να παράγουν φθηνό κακάο για τις αδηφάγες αγορές της Δύσης (και πλέον και της Ανατολής). Παράλληλα, οι σοδειές γίνονται κάθε χρόνο και πιο φτωχές αφού το έδαφος σε χώρες όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού έχει «γονατίσει» μετά από χρόνια εντατικής καλλιέργειας.

Το καλοκαίρι, ο διευθυντής ενός βρετανικού hedge fund σκέφτηκε εν είδει πειράματος να δοκιμάσει τα όρια της αγοράς για να δει τα αποτελέσματα. Αγόρασε λοιπόν 240.000 τόνους κόκκων κακάο περιμένοντας ραγδαία αύξηση των τιμών. Και παρότι ο ίδιος ανέμενε κάτι πιο... θεαματικό, η τιμή της σοκολάτας πράγματι αυξήθηκε, αγγίζοντας υψηλό τριακονταετίας τον Αύγουστο!

Τι επιπτώσεις θα είχε όμως για το μέσο λάτρη της σοκολάτας μια επαλήθευση των δυσμενών προβλέψεων; Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τις επόμενες γενιές η γεύση της πραγματικής σοκολάτας ίσως παραμείνει στη σφαίρα του... θρύλου, αφού οι φθηνές συσκευασμένες λιχουδιές θα περιέχουν την ελάχιστη δυνατή ποσότητα κακάο και θα παρασκευάζονται κυρίως από υποκατάστατα, ενώ η μαύρη σοκολάτα που έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα μπορεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να σερβίρεται μόνο... σε δεξιώσεις του διεθνούς jet set.

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύ παράδοξα για να είναι αληθινά, αρκεί να αναφερθεί ότι το 2008, ο μεγαλύτερος όμιλος σοκολάτας της Βορείου Αμερικής, η Hershey's, άλλαξε τις συνταγές κάποιων προϊόντων ώστε να περιέχουν μικρότερη ποσότητα πραγματικής σοκολάτας καθώς οι τιμές του κακάο κατέγραφαν μεγάλη άνοδο. Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων από καταναλωτές που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν. Το αποκορύφωμα: τα νέα προϊόντα δεν συμμορφώνονταν με τα κριτήρια που πρέπει να πληροί η σοκολάτα γάλακτος βάσει του ορισμού της από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κι έτσι η Hershey's υποχρεώθηκε να αφαιρέσει τις λέξεις «σοκολάτα γάλακτος» από τις συσκευασίες αντικαθιστώντας τις με τους χαρακτηρισμούς «φτιαγμένο από σοκολάτα» ή «με γεύση σοκολάτας».

naftemporiki.gr

johnnylzep