5/11/10

Η Ελλάδα βαζίζει προς πρόωρες εκλογές

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Ποιος άραγε πιστεύει με βεβαιότητα πως ο Γ. Σγουρός και εκλεκτός τουΠαΣοΚ θα καταφέρει να κερδίσει - έστω και δύσκολα - τον έταιρο υποψήφιο Γ. Δημαρά στην περιφέρεια Αττικής, στην περιφέρεια δηλαδή με το μισό και περισσότερο πληθυσμό της χώρας; Μήπως τελικά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές είναι παραπάνω από πιθανά και οι όποιες αποφάσεις προειλημμένες; Και μετά... τι;
Epilektika
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω...
Καθώς πλησιάζει η μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη, ζητώντας καθαρή πολιτική νομιμοποίηση, από το εκλογικό σώμα, προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται στο δρόμο για τη σωτηρία της, καθίσταται το μείζον ζήτημα αυτής της εκλογικής μάχης.

Βεβαίως, παραμένουν οι άλλοι στόχοι, οι οποίος τέθηκαν, από πλευράς ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές. Που σημαίνει ότι σχετικά με τις Περιφέρειες ο στόχος είναι να κερδηθούν οι οκτώ, τουλάχιστον, από τις δεκατρείς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στην «Ιπποκράτους», ο στόχος δεν είναι ανέφικτος. Δεν κρίνεται, όμως ως ικανός να αποτρέψει τις πρόωρες εθνικές εκλογές.


Παπανδρέου στο Panorama: Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει


Ο Γ. Παπανδρέου έχει μιλήσει για ένα αποτέλεσμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δίνει μια νέα εντολή στην κυβέρνηση. Για να αποτραπούν οι εκλογές χρειάζεται και η συνέργεια ορισμένων άλλων παραγόντων, όπως η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στον πρώτο γύρο των εκλογών στις Περιφέρειες και η οποία έχει ελάχιστη απόσταση τις πέντε μονάδες από τη ΝΔ.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει, επίσης και το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Αττικής. Αν ο κ. Δημαράς προηγηθεί του κ. Σγουρού, το αποτέλεσμα αυτό θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα βαρύνουν στην κρίση του Πρωθυπουργού για να προκηρύξει εκλογές.


Παπανδρέου on line το μεσημέρι της Παρασκευής


Στις συζητήσεις μεταξύ των στελεχών του Κινήματος και της κυβέρνησης, όπως είναι φυσικό, αυτό που κυριαρχεί δεν είναι ο αριθμός των Περιφερειών ή των Δήμων που θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.


Το μέγα θέμα, που απασχολεί όλους, είναι αν ο Γιώργος Παπανδρέου, το βράδυ της Κυριακής θα προκηρύξει εθνικές εκλογές ή όχι.


Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη διακαναλική συνέντευξη, είχε εξαρτήσει την απόφασή του από το εκλογικό αποτέλεσμα και αν από αυτό θα προέκυπτε η πολιτική νομιμοποίηση την οποία θεωρεί απαραίτητη για να προχωρήσει.

Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου είχε μιλήσει και για «συνάθροιση» παραγόντων, από την οποία θα εξαρτηθεί η τελική του απόφαση για την προκήρυξη εθνικών εκλογών, οι οποίες, αν προκηρυχθούν, θα διεξαχθούν, πιθανότατα, στις 12 Δεκεμβρίου, ώστε να είναι κατά το δυνατό μικρός ο προεκλογικός χρόνος, άρα και οι επιπτώσεις του στην οικονομία.

Γι' αυτό και δεν θα βρεθεί ένα κομματικό ή κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο θα πει ότι ο πρωθυπουργός, μιλώντας για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, προκειμένου να αρθούν τα όποια αδιέξοδα προκύψουν, είναι μια «μπλόφα» και ότι ο κ. Παπανδρέου δεν τα εννοεί. Αντίθετα, όλοι είναι πεπεισμένοι ότι εννοεί ακριβώς όσα λέει.

Το κλίμα μεταξύ κομματικών και κυβερνητικών στελεχών δείχνει πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι θεωρούν πως το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν θα είναι κακό.

Αυτό το, αναμενόμενο, αποτέλεσμα, όμως, απέχει αρκετά από εκείνο που έχει δηλώσει ότι θα ήθελε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει απρόσκοπτα στο έργο της.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, πάντως, δεν τρομάζει τον κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος, θεωρώντας ότι εκτελεί μια αποστολή, αυτή της διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία, δεν θα διστάσει να φθάσει στη σύγκρουση, με διάφορα συμφέροντα, κι ας χάσει τη μάχη.

Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πολύ πιθανό, καθώς δεν υπάρχει ούτε μια δημοσκόπηση, η οποία να δίνει και την παραμικρή πιθανότητα στη ΝΔ να έρθει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με καλή διαφορά από τη ΝΔ. Η διαφορά αυτή σε συνδυασμό με το ποσοστό που εκτιμάται ότι θα πάρει και τον εκλογικό νόμο, θα έχουν ως πιθανότερο αποτέλεσμα μια, ακόμα, αυτοδύναμη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τις απόψεις έμπειρων κοινοβουλευτικών παραγόντων, αν το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσει το 36,5% των ψήφων, διασφαλίζοντας και μια ικανή διαφορά με τη ΝΔ, μπορεί βάσιμα να ελπίζει στην εκλογή 160 βουλευτών και στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, έχοντας εξασφαλίσει και το «μπόνους» των 40 εδρών που χαρίζει στο πρώτο κόμμα ο «νόμος Παυλόπουλου». Το αποτέλεσμα θα ερμηνευθεί, επίσης, ως πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Σε περίπτωση που θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, μένει να προσδιοριστεί μόνο η ημερομηνία τους.

http://www.nooz.gr/greece/to-pasok-gia-to-endexomeno-prooron-eklogon
elegsis