29/11/10

«Και η Πορτογαλία στον μηχανισμό διάσωσης»

Aυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί να ενταχθεί και η Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, μετά την Ιρλανδία, εκτιμά ο Αμερικανός οικονομολόγος, κ. Νουριέλ Ρουμπίνι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στην πορτογαλική οικονομική εφημερίδα Diario Economico.

Ο γνωστός διεθνώς ως «Dr. Doom», για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του, οικονομολόγος, είπε ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Eλλάδα επέμεναν αρχικά ότι δεν χρειάζονταν βοήθεια, αλλά αναγκάστηκαν να στραφούν στην ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς χειροτέρευαν οι συνθήκες στην αγορά.


«Γίνεται ολοένα και πιο πιθανή. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η Πορτογαλία οδεύει προς ένα κρίσιμο σημείο. Ισως, θα ήταν καλή ιδέα να ζητήσει βοήθεια προληπτικά», υποστήριξε.

Οι επενδυτ'ες ασκούν πιέσεις στην Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό, αν και λίγοι μόνο οικονομολόγοι είναι διατεθειμένοι να προβλέψουν πότε ακριβώς θα μπορούσε να κάνει αυτήν την κίνηση.

Η χώρα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων της για φέτος.

Οσον αφορά τη γειτονική Ισπανία, ο Ρουμπινί είπε ότι η Ευρώπη δεν έχει επαρκή κεφάλαια για να διασώσει και αυτή τη χώρα και πιέζει τη Μαδρίτη να λάβει τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

«Η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να χρεωκοπήσει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί. Εάν λοιπόν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου για την Πορτογαλία, η Ισπανία θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βελτιώσει την κατάσταση», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=370309&dt=29/11/2010#ixzz16fZI3nwe