2/11/10

Εν συντομία οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία

Τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους και γενικότερα η πόλωση του πολιτικού κλίματος προκαλούν νευρικό κλονισμό στις αγορές ομολόγων εξακοντίζοντας τα spreads στις 840 μονάδες.

Η ανησυχία επιτείνεται εξαιτίας της συρρίκνωσης της πραγματικής οικονομίας με τη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων, την καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας, τα λουκέτα στα καταστήματα και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν φθάσει τα 24 δισ. ευρώ. Παράλληλα, και τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν είναι ενθαρρυντικά ειδικά ως προς την είσπραξη των εσόδων.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον χθες, για ακόμη μια ημέρα αυξήθηκε το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών και παράλληλα ανοδικά κινήθηκε και το πενταετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας. Ειδικότερα το spread των δεκαετών έφτασε έως και τις 840 μονάδες βάσης, από τις 825 μονάδες το απόγευμα της Παρασκευής. Το πενταετές CDS ανήλθε στις 820 μονάδες από περίπου 800 μονάδες.

Αναδιάρθρωση
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων, αφορμές για να φουντώσουν εκ νέου οι πιέσεις αποτέλεσαν τόσο η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για την εφαρμογή διαδικασιών ελεγχόμενης χρεοκοπίας μίας χώρας, όσο και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Τη σκυτάλη από τον κ. Πάγκαλο πήρε χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Μιλώντας στο «channel 9» υποστήριξε ότι «θα είναι καλό να επιτύχουμε μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας. Κάθε επιμήκυνση είναι καλή, καθώς θα απελευθερώσει πόρους για την ανάπτυξη».

Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αλλαγή των όρων της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης. Μέχρι όμως να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό έχει περάσει μία εικόνα μερικής «χαλάρωσης» της δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω της όξυνσης του πολιτικού κλίματος ελέω αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το κλίμα επιδεινώθηκε και από τις δηλώσεις του νομπελίστα Ν. Ρουμπινί, ο οποίος για ακόμη μία φορά εκτίμησε πως η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Capital» τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα δεδομένα μιλούν πολύ καθαρή γλώσσα, ακόμη και αν η χώρα υλοποιήσει το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, γεγονός για το οποίο πολύ αμφιβάλλω, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε».

Ελεγχόμενη πτώχευση

Εξάλλου, η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι η εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Στο άρθρο τονίζεται πως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη Γερμανία να απαιτεί και να επιβάλει τη θεσμοθέτηση διαδικασίας ελεγχόμενης πτώχευσης σε κράτη-μέλη του ευρώ, ενδείκνυται για την περίπτωση της Ελλάδας.

Σενάρια για το χρέος


Η Barclays Capital σε έκθεσή της αναφέρει πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με δεδομένο ότι το κόστος μίας τέτοιας κίνησης θα υπερέβαινε τα οφέλη.

Επισημαίνει ότι οι αβεβαιότητες είναι πολλές και γι' αυτό «δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς κατηγορηματικός για τη φερεγγυότητα της χώρας».

Στον αντίποδα, η Credit Suisse εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, καθώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, ακριβό και πολιτικά μη επιθυμητό.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι η εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

Σενάρια ελεγχόμενης πτώχευσης

Θ. Πάγκαλος

«Ανοικτό» το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης του δημόσιου χρέους άφησε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Λ. Κατσέλη

«Θα είναι καλό να επιτύχουμε μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας

imerisia.gr

johnnylzep