26/11/10

Ακυρώνονται οι αξιώσεις της Τουρκίας

Δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο επανέλαβε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, για το αν υπάρχουν επί του θέματος μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές οι προτάσεις ακούγονται τα τελευταία 20-30 χρόνια, και παλαιότερα μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, κυρίως από την ίδια την Τουρκία, "για τη δημιουργία, για επικοινωνιακούς λόγους, διάθεσης θετικής δήθεν βούλησης από την ελληνική πλευρά"...

Δεν θα μπορούσε, συνέχισε ο πρωθυπουργός να γίνει παρόμοια συζήτηση με την Τουρκία, αφενός γιατί υπάρχει η απειλή του "casus belli", αφετέρου γιατί αμφισβητούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα με τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις, κατά τρίτον γιατί δεν έχει αναγνωρίσει η Τουρκία το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας και τέλος, γιατί, δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το δικαστήριο της Χάγης.

"Η σημερινή προσπάθεια είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και φυσικά, στις συζητήσεις που συνεχίζονται, δεν τίθεται ζήτημα συνεκμετάλλευσης", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης -που επικαλέστηκε σχετικές αναφορές των Τούρκων υπουργών Νταβούτογλου και Μπαγίς σε συνεντεύξεις τους ακόμη και σε ελληνικές εφημερίδες- υποστήριξε ότι με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός "κατέθεσε μία σειρά λόγων, για τους οποίους δεν μπορούμε να είμαστε παντελώς ήσυχοι" καλώντας τον κ. Παπανδρέου να αναφέρει στη Βουλή τι γίνεται με τα πετρέλαια στο Αιγαίο.
nooz.gr