16/11/10

Αυστριακές απειλές για αποχώρηση από το μηχανισμό στήριξης

Να ρίξει τους τόνους σε σχέση με το ενδεχόμενο μη καταβολής του μεριδίου της χώρας του στην τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα επιχείρησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Περλ. Ο αυστριακός υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του θα καταβάλει στην Ελλάδα το μερίδιο της οικονομικής βοήθειας που της αναλογεί, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Νωρίτερα, με μη καταβολή του μεριδίου της - ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ - για την εκταμίευση το Δεκέμβριο από την Ελλάδα της γ' δόσης του δανείου είχε απειλήσει ο ίδιος υπουργός, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της.

Η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις για την ανόρθωση των δημόσιων οικονομικών της, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα του να μην καταβάλει το μερίδιό της για τη γ' δόση του δανείου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η Ελλάδα... δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της στο επίπεδο της φορολογίας, πρόσθεσε ο Πρελ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο APA. «Τα δεδομένα που έχουμε δεν μας δίνουν κανέναν λόγο για να εγκρίνουμε τη δόση του Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά και γνωστοποίησε μάλιστα ότι «θα εκφραστεί πολύ επικριτικά» για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες.

Κομισιόν: Πρόωρες οι όποιες δηλώσεις πριν την αξιολόγηση της τρόικας

«Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ έφτασε χθες στην Ελλάδα και θα είναι απασχολημένη όλη την εβδομάδα. Με βάση την αξιολόγησή της, τα κράτη μέλη (της ΕΕ) θα κληθούν να πάρουν θέση», απάντησε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ.

«Είναι επομένως πρόωρο να κάνουμε δηλώσεις για τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

elegsis