12/11/10

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Ο μεγαλύτερος ναός της αρχαίας Ρώμης άνοιξε και πάλι για το κοινό μετά από είκοσι και πλέον χρόνια εργασιών συντήρησης, εν μέσω μιας πολιτικής θύελλας σχετικά με τη διατήρηση των ιταλικών θησαυρών της τέχνης και μετά την κατάρρευση της Οικίας των Μονομάχων στην Πομπηία.

Ο ναός της Αφροδίτης στη Ρώμη, που οικοδομήθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 2ο αιώνα (121 έως 135), βρίσκεται στην καρδιά της Ρωμαϊκής Αγοράς κοντά στο Κολοσσαίο. Το τεράστιο κτίριο είχε αρχικά διπλή είσοδο, σήμερα όμως δεν απομένουν παρά 15 κολόνες από λευκό μάρμαρο και τα ερείπια δυο αψίδων με φατνώματα...

Οι επισκέπτες της αγοράς μπορούσαν να δουν το ναό, αλλά η πρόσβαση σε αυτόν είχε κλείσει. Την περίοδο που ήταν Πάπας ο Ιωάννης Παύλος Β', ήταν ανοιχτός μόνο για την οδό του Σταυρού (Via Crucis) τη Μεγάλη Παρασκευή.

"Έχουμε συντηρήσει ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της εξουσίας και του μεγαλείου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά το άνοιγμα του ναού, η Κλαούντια ντελ Μόντε, η αρχιτέκτων υπεύθυνη για τις εργασίες συντήρησης.

Χτισμένος στα ερείπια της Domus Aurea - της βίλας του αυτοκράτορα Νέρωνα-ο ναός αυτός αποτελούνταν από δύο μέρη που ενώνονταν πλάτη με πλάτη: Tο ναό της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και μυθικής προγόνου των Ρωμαίων, και εκείνο της Αιώνιας Ρώμης, θεάς της πόλης.

Γιγαντιαία αγάλματα κοσμούσαν τους δύο ναούς: το άγαλμα της Ρώμης έβλεπε προς το Φόρουμ, ενώ εκείνο της Αφροδίτης κοιτούσε προς το Κολοσσαίο.

nooz.gr