23/11/10

Πιο έξυπνοι οι σκύλοι από τις γάτες


Πιο έξυπνοι είναι οι σκύλοι από τις γάτες, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι τα τελευταία ένα εκατομμύριο χρόνια, οι σκύλοι ανέπτυξαν μεγαλύτερο εγκέφαλο, καθώς τα θηλαστικά με αυξημένη κοινωνικότητα, όπως είναι οι σκύλοι, χρειάζονται από μεγαλύτερες δεξιότητες σε διανοητικό επίπεδο.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», εξετάστηκε η εξελικτική διαδικασία των εγκεφάλων διαφόρων θηλαστικών για διάστημα 60 ετών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τεράστιες διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί ο εγκέφαλος στα διάφορα είδη θηλαστικών.

Η μεγαλύτερη διαχρονική ανάπτυξη παρατηρείται στον εγκέφαλο των πιθήκων, ενώ ακολουθούν τα άλογα, τα δελφίνια, οι καμήλες και οι σκύλοι. Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο μέγεθος του εγκεφάλου ενός ζώου σε σύγκριση με το σώμα του και στο πόσο κοινωνικά δραστήριο είναι.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι στα πιο μοναχικά ζώα όπως οι γάτες, οι ρινόκεροι και τα ελάφια ο εγκέφαλος αναπτύχθηκε πολύ πιο αργά το ίδιο διάστημα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr