17/11/10

Θρίλερ με την τρίτη δόση του δανείου


Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα σχετικά με την τρίτη δόση του δανείου που περιμένει η Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αυτό «δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας». Το μπάχαλο όμως συνεχίζεται με τη δήλωση εκπροσώπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν που είπε: «Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ των δανείων των χωρών μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα».


Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

«Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας.

Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η απόφαση θα παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου.

Συνεπώς δεν συντρέχει καμία απολύτως ανησυχία ως προς τον χρόνο εκταμίευσης των 9 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η χώρα μας με τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Ελλάδα περιμένει στα μέσα Δεκεμβρίου 9 δισ. ευρώ για αν αποπληρώσει τους δανειστές της, γι αυτό άλλωστε αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα οι ελεγκτές της Τρόικας τσεκάροντας την πρόοδο του προγράμματος.

Θυμίζουμε ότι και η Σλοβακία είχε αρνηθεί να καταβάλλει τα 60 εκατ. ευρώ που της αναλογούσαν στη δεύτερη δόση και το ποσό είχε καλυφθεί από άλλους εταίρους.

Μετά τα τη δημοσιοποίηση της είδησης, ανεβαίνει πάνω από τις 900 μονάδες ανεβαίνει το spread του δεκαετούς ομολόγου

ΠΗΓΗ: protothema.gr