24/11/10

Διπλωματικές προσπάθειες για μείωση της έντασης στην Κορεατική

Η Κίνα και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν σήμερα στη διατήρηση της «ειρήνης και της σταθερότητας» και στην επιδίωξη της αποπυρηνικοποίησης στην Κορεατική χερσόνησο, καθώς και την επανάληψη το συντομότερο των εξαμερών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, ανακοίνωσε το Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα οι νοτιοκορεατικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη χθεσινή επίθεση καθώς βρέθηκαν απανθρακωμένα τα πτώματα δύο εργατών στα συντρίμμια κτιρίου που επλήγη από τις βορειοκορεάτικες οβίδες. Έτσι σύμφωνα με το νέο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους τέσσερις εκ των οποίων οι δύο είναι στρατιώτες.


Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Κούι Τιανκάι και ο αμερικανός απεσταλμένος Στίβεν Μπόσγουορθ συναντήθηκαν στο Πεκίνο και έκαναν την κοινή αυτή δέσμευση μία ημέρα αφότου πυρά πυροβολικού από δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έπληξαν Νοτιοκορεάτικο νησί, γεγονός που προκάλεσε νέα ένταση στην περιοχή.

Παράλληλα, η στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (UNC) στη Σεούλ, επικεφαλής της οποίας είναι οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ζήτησαν τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα για να επιδιώξουν τρόπους επίλυσης της έντασης που έχει προκληθεί στην κορεατική χερσόνησο μετά τον αιματηρό βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού ενός νησιού στον κορεατικό νότο.

" Η UNC θα διερευνήσει το επεισόδιο στα πλαίσια της ευθύνης για να διατηρήσει τη Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός και θα καταγράψει τις όποιες παραβιάσεις" αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης.

" Η UNC ζήτησε τη διεξαγωγή συνομιλιών στρατηγικού επιπέδου με το Λαϊκό Στρατό της Κορέας, μέσω της αποστολής της Πανμουνγιόμ, για να επιτευχθεί μια ανταλλαγή πληροφοριών και η αποκλιμάκωση της κατάστασης", καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί μια απειλή " σοβαρή και συνεχή".

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε τηλεφωνικά με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Μιουνγκ Μπακ και συμφώνησαν οι δύο χώρες να πραγματοποιήσουν και νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια σε "αντίδραση" για την αιματηρή επίθεση με πυρά πυροβολικού σε νοτιοκορεάτικο νησί την ευθύνη για την οποία η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επέρριψε στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ομπάμα είπε στο Λι στη συνδιάλεξη ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά και πλήρως δεσμευμένης στην προάσπιση της συμμάχου τους Δημοκρατίας της Κορέας", σύμφωνα με ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις "τις επόμενες ημέρες" θα υπογραμμίσουν τη στενή διμερή συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας, ανέφερε το ανακοινωθέν.

Στη διάρκεια της συνομιλίας ο Ομπάμα φέρεται να είπε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει τις "προκλητικές ενέργειες" και να μην παραβιάζει τους όρους της εκεχειρίας [με την οποία σταμάτησε ο πόλεμος της Κορέας το 1953, ο οποίος τύποις δεν έχει τελειώσει].

Παράλληλα σήμερα το πρωί το αμερικανικό πυρηνοκίνητο USS George Washington, το οποίο μεταφέρει 75 μαχητικά αεροσκάφη και έχει πλήρωμα 6.000 και πλέον ατόμων, απέπλευσε από ναυτική βάση νότια του Τόκιο και θα συμμετάσχει στα αεροναυτικά γυμνάσια με τις δυνάμεις της Νότιας Κορέας από την Κυριακή έως την επόμενη Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στη Σεούλ.

"Η άσκηση αυτή έχει αμυντική φύση", ανακοίνωσε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα και πρόσθεσε ότι σχεδιάστηκε πριν τη χθεσινή επίθεση του βορειοκορεάτικου πυροβολικού.

Η άσκηση αυτή "επιδεικνύει την δύναμη της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ και την δέσμευσή μας στην περιφερειακή σταθερότητα μέσω της αποτροπής" τονίζεται στην ανακοίνωση.