12/11/10

Φαβορί για χρεοκοπία!

Ως τη χώρα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να χρεοκοπήσει εμφανίζουν οι διεθνείς επενδυτές και τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο την Ελλάδα.

Σε αυτό το σαθρό κλίμα, η χώρα καλείται να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες, στηριζόμενη -καθώς φαίνεται- αποκλειστικά και μόνο στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας. Όμως, παρά την οικονομική βοήθεια που δέχεται η χώρα, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι επενδυτές σε ποσοστό 71% πιστεύουν ότι... η Ελλάδα είναι το πρώτο φαβορί για χρεοκοπία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι επενδυτές και για την Ιρλανδία, καθώς η πλειοψηφία των 1.030 επενδυτών και αναλυτών που έλαβαν μέρος στην παγκόσμια ψηφοφορία του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg για τις χώρες που διατρέχουν κίνδυνο για το χρέος τους πιστεύει ότι η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσει.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα οποία παρουσιάζει το πρακτορείο, δείχνουν ότι το 51% των επενδυτών θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της Ιρλανδίας - ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο - έναντι 42% που τη θεωρούν απίθανη.

Την Ιρλανδία ακολουθεί η Πορτογαλία, με ποσοστό 38% να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία, έναντι 36% τον Σεπτέμβριο.

Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επενδυτές για την Ισπανία, καθώς το 71% εκτιμά ότι η χρεοκοπία της είναι απίθανη, από 65% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει, λέγοντας ότι δεν κατανοούν πώς λειτουργεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν οι χώρες που χρειάζονται βοήθεια. «Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να ζητήσει βοήθεια, εάν τη χρειάζεται» είπε ο κ. Σόιμπλε.

Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στον μηχανισμό βοήθειας, με κεφάλαια ύψους 110 δις ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, από τον περασμένο Μάιο. Η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει ακόμη βοήθεια από την Ε.Ε.

zoogla.gr