22/11/10

Επίσημα η Ιρλανδία στο μηχανισμό στήριξης

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποδέχτηκαν το αίτημα χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ιρλανδία θεωρώντας ότι είναι δικαιολογημένο για να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη.

«Οι υπουργοί χαιρετίζουν το αίτημα της ιρλανδικής κυβέρνησης για οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Οι υπουργοί συμφωνούν με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η βοήθεια στην Ιρλανδία είναι δικαιολογημένη για να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες...

Από ευρωπαϊκής πλευράς η βοήθεια, που θα χορηγηθεί στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, «θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης», δηλαδή το «πακέτο» των δανείων ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγγυάται ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία αφορά τις χώρες της ευρωζώνης και παρέχει εγγυήσεις ύψους έως 440 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, η Βρετανία και η Σουηδία, δυο χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, ανέφεραν ότι είναι έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης δανείου στην Ιρλανδία.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα χορηγηθεί στο πλαίσιο ενός πολιτικού προγράμματος που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και του ΔΝΤ

Ετοιμο να βοηθήσει την Ιρλανδία το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ιρλανδία χορηγώντας της πολυετές δάνειο και θα ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού, Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Μια ομάδα του ΔΝΤ που βρίσκεται ήδη στην Ιρλανδία για συνομιλίες για τεχνικά θέματα θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με τις ιρλανδικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στρος-Καν μετά το αίτημα του Δουβλίνου για χορήγηση οικονομικής βοήθειας.»

naftemporiki.gr

elegsis