22/11/10

Ο "Κυνόδοντας" δείχνει τα δόντια του!

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο LIFFe

Η πολυβραβευμένη ταινία Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε μία ακόμη τιμητική διάκριση, το πρώτο βραβείο (Kingfisher Award) στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λιουμπλιάνας (LIFFe).

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ τόνισε ότι η ταινία δημιουργεί σπάνια ατμόσφαιρα ανησυχίας και ότι το μήνυμά της διαβιβάζεται με ανηλεή αμεσότητα, ωστόσο αφήνει ένα παράθυρο για διαφωνίες.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο υπεύθυνος για την επιλογή των ταινιών για το Φεστιβάλ, Αμερικανός Τσάρλι Κόκεϊ, ο Νορβηγός διανομέας ταινιών Φρανκ Λ.Στάβικ και ο Σλοβένος συγγραφέας και σκηνοθέτης Γκόραν Βοϊνοβιτς.

Το «Kingfisher Award» παρέλαβε υπεύθυνος της παραγωγής της ταινίας.

Το βραβείο του κοινού απονεμήθηκε στην ταινία κινουμένων σχεδίων Technotise-Edit & I του Σέρβου σκηνοθέτη Αλέκσα Γκάγιτς.

Η κριτική επιτροπή τίμησε επίσης με... δύο ειδικές μνείες τη μεξικανική ταινία To the Sea του Πέδρο Γκονζάλες Ρούμπιο και μία συμπαραγωγή Κολομβίας, Ολλανδίας-Γερμανίας-Αργεντινής, την ταινία The Wild Journeys του Κίρο Γκουέρα.

Το βραβείο FIPRESCI, της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απέσπασε η ταινία της Βρετανίδας Σαμάνθα Μόρτον The Unloved.

Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρούς μήκους δόθηκε στον Αμερικανό σκηνοθέτη Μπερνάρτν Ατάλ για το έργο του A Bike Ride.

Στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λιουμπλιάνας, που διοργανώθηκε από τις 10 έως τις 20 Νοεμβρίου, προβλήθηκαν 117 ταινίες και πουλήθηκαν 47.500 εισιτήρια.

in.gr

elegsis