16/11/10

Παπανδρέου vs Μέρκελ

"Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη"
"Η στάση της Γερμανίας μπορεί να οδηγήσει ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρεοκοπία", δήλωσε ο πρωθυπουργός.Μιλώντας στο συνέδριο του ΟΟΣΑ, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έκανε σαφή αναφορά στις πιέσεις που δέχονται χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Ο πρωθυπουργός επέκρινε τη Γερμανία σημειώνοντας ότι η ανυποχώρητη στάση της για το χρέος θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της ευρωζώνης.

"Δημιούργησε έναν κύκλο υψηλότερων επιτοκίων για χώρες που φάνηκε ότι ήταν σε... δυσχερή θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία", ανέφερε ο κ.Παπανδρέου από το Παρίσι.

"Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες (σ.σ. κρατών μελών της ευρωζώνης) στη χρεοκοπία", σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το Ρόιτερ.

Μετά την επίθεση του έλληνα πρωθυπουργού προς την γερμανίδα καγκελάριο, εκείνη δεν άφησε τίποτα στην τύχη του και επιτέθηκε με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά της Ελλάδας, λέγοντας ουσιαστικά πως ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Μάλιστα, δεν έμεινε μόνο σε αυτό αλλά κατηγόρησε για ανευθυνότητα όσους αποφάσισαν την ένταξή της μεταξύ των οποίων και ο πρώην γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Από το βήμα του συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στην Καρλσρούη, η Γερμανίδα καγκελάριος κατηγόρησε τον σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησή του, Χάνς Άϊχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Το SPD έδρασε επιπόλαια», είπε η Μέρκελ.

«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άϊχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ήταν μια πολιτική απόφαση. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι», πρόσθεσε.

newsit.gr