18/11/10

Ξανά καταζητούμενος για βιασμό ο ιδρυτής του Wikileaks

Την έκδοση δικαστικής εντολής για να προσαχθεί ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασαντζ σε ανάκριση σχετικά με κατηγορίες βιασμού ζητά η σουηδική Εισαγγελία. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί εδώ και μήνες σε σίριαλ με τους δικαστικούς λειτουργούς να ακυρώνουν αλλήλους, αποσύροντας και επαναφέροντας τις κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή του δικτυακού τόπου, που έφερε στο φως απόρρητες πληροφορίες για τη δράση των αμερικανικών δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.


Οι κατηγορίες εις βάρος του 39χρονου Τζούλιαν Ασαντζ -ο οποίος είναι Αυστραλός υπήκοος, αλλά διαθέτει κατοικία και στη Σουηδία- διατυπώθηκαν πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, για να αρθούν λίγες ώρες αργότερα και στη συνέχεια να διατυπωθούν εκ νέου ύστερα από τη διενέργεια σχετικής έρευνας, η οποία ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο ιδρυτής του Wikileaks εγκατέλειψε την περίοδο εκείνη τη Σουηδία, επωφελούμενος του γεγονότος ότι μέχρι τότε δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, εάν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της της αρμόδιας εισαγγελέως Μαριάν Νι για την προσαγωγή του Τζούλιαν Ασαντζ σε ανάκριση ως υπόπτου για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος.

Ο Ασαντζ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες καταγγέλλοντας μία «εκστρατεία δυσφήμησης» που είναι ίσως ενορχηστρωμένη από το Πεντάγωνο για να υποστεί πλήγμα ο δικτυακός του τόπος, ο δημοσιοποίησε πληθώρα απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Ο λόγος της απόφασης αυτής είναι ότι πρέπει να τον ανακρίνουμε. Μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατόν να τον συναντήσουμε προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες ανακρίσεις» ανέφερε η εισαγγελέας Μαριάν Νι.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=368040&dt=18/11/2010#ixzz15dVYgTpD