8/12/10

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διοικητική δίκη

Mε την ψήφιση και των άρθρων ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό διαδικασιών και επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.

Ο υπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι εισάγεται ο νεωτερικός θεσμός της πιλοτικής δίκης που θα επιταχύνει τη διεξαγωγή της και θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου γιατί διασφαλίζει την ενότητα της νομολογίας.


Διαμορφώνεται επίσης ένα είδος συγκεντρωτικού ελέγχου της αντισυνταγματικότητας των νόμων από το ΣτΕ και ενισχύεται η ιδέα του θεσμού της πρότυπης δίκης που αφορά τον πρώτο βαθμό δικαιοδοτικής κρίσης.

Ο κ. Καστανίδης σημείωσε ακόμα ότι εισάγεται η ιδέα των μονομελών διοικητικών εφετείων και . επανέλαβε ότι για τις φορολογικές, τελωνειακές και δασμολογικές διαφορές, ρυθμίζεται το θέμα της ισότητας των όπλων των διαδίκων, δεδομένου ότι υπάρχει υπέρμετρη δυσκολία του Δημοσίου να εισπράξει τα πρόστιμα που καταλογίζονται στους παραβάτες.

Ο υπουργός αποσαφήνισε ότι τα προβλήματα που χρόνια συσσωρεύθηκαν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μία νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά η παρούσα συνιστά μία πρώτη απάντηση και εξήγγειλε την κατάθεση άλλων νομοθετημάτων προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε επίσης ότι η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης δεν είναι μόνο θέμα της μεταβολής του θεσμικού πλαισίου, απαιτεί ταυτόχρονες παρεμβάσεις, τις οποίες το υπουργείο ήδη εφαρμόζει.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος υποστήριξε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετεί ό,τι απαιτεί το ΣτΕ καθιστώντας το «δυνάστη».

Πρότεινε μάλιστα να «ψαλιδιστούν» οι υπερεξουσίες του με το σκεπτικό ότι δημιουργούνται προσκόμματα στις επενδύσεις «που ψάχνει ο κ. Παμπούκης» και ισχυρίστηκε δε ότι στις «παρυφές του Μαξίμου» λέγεται ότι το ΣτΕ εμπλέκεται στην εκτελεστική εξουσία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας δήλωσε την ανησυχία του για το ότι στέλεχος της κυβέρνησης μίλησε για υπερβολές του ΣτΕ που εμποδίζουν επενδύσεις και τόνισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το καταφύγιο των δικαιωμάτων των πολιτών.

Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν φορολογικές, τελωνειακές και δασμολογικές διαφορές, οι οποίες δεν σχετίζονται με το επενδυτικό πλαίσιο ή την επενδυτική πρωτοβουλία κάποιου.

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι με την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για τη δικαστική προστασία των συμβάσεων του Δημοσίου η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στα οικεία διοικητικά εφετεία.

Εκ μέρους της ΝΔ, η οποία ψήφισε επί της αρχής το νομοθέτημα, ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε τις αντιρρήσεις του κόμματός του για έξι άρθρα και εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς συγκεκριμένες ρυθμίσεις του που «περιορίζουν υπερμέτρως - και ίσως αντισυνταγματικώς - το δικαίωμα δικαστικής προστασίας με το να επιβάλλουν υπέρμετρες προϋποθέσεις πρόσβασης στη Δικαιοσύνη».

Το ΚΚΕ, διά του Αντώνη Σκυλλάκου έκανε λόγο για δυσκολότερη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, καθώς περιορίζονται τα δικαιώματά τους στη δευτεροβάθμια κρίση, ενώ και η διαδικασία γίνεται δυσβάσταχτα ακριβότερη.

Ο ΛΑΟΣ καταψήφισε επί της αρχής, μεταξύ άλλων, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης τάχθηκε κατά επί της αρχής με το σκεπτικό ότι δεν προσαρμόζεται το νομοσχέδιο στις απαιτήσεις της διαφάνειας, της απλοποίησης της νομοθεσίας κλπ.

Όλα τα κόμματα διατύπωσαν παρατηρήσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=&artId=372066&dt=08/12/2010#ixzz17XY1clK6