8/12/10

Γιούνκερ κατά Γερμανίας για το Ευρωομόλογο

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Επίθεση στη Γερμανία εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αρνητική στάση της χώρας αυτής απέναντι στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου. 


Η Γερμανία απορρίπτει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων χωρίς να εξετάσει λεπτομερώς την πρόταση, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με το Reuters.«Η πρόταση απορρίφθηκε πριν εξεταστεί» φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit. «Η σκέψη της Γερμανίας είναι κάπως απλοϊκή αναφορικά με αυτό» συμπλήρωσε.


Σημειώνεται ότι σε πρόσφατο κοινό άρθρο τους στους Financial Times, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είχαν προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ωστόσο από τις δηλώσεις τόσο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, προκύπτει σαφέστατα ότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν την εισαγωγή των ευρωομολόγων.


Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, διότι θα έστελνε λάθος μήνυμα σε πολλές κυβερνήσεις, οι οποίες θα χαλάρωναν τη δημοσιονομική πειθαρχία.Ο  Γιούνκερ ωστόσο κατηγορεί το Βερολίνο ότι ασχολείται με τα ευρωπαϊκά θέματα με έναν «μη ευρωπαϊκό τρόπο».

ΤαΝεα