8/12/10

Τέσσερα στοιχήματα κρίνουν την επιμήκυνση

Ένα νέο παζάρι για το "πότε και πόσα" θα πληρώσει η Ελλάδα ξεκινά σε Αθήνα – Βρυξέλλες - Ουάσιγκτον, ενώ διαφαίνεται και πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να …συνδέσει την επιµήκυνση, µε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα στον τοµέα των ∆ΕΚΟ, των εργασιακών σχέσεων, στον τοµέα της Υγείας και της πάταξης της φοροδιαφυγής. 

Μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ευρώπης θα πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον 4 καυτά ζητήματα, που αποτελούν "καρφί" στα μάτια των δανειστών μας:

-   να μπει πλαφόν στις αμοιβές των ΔΕΚΟ, να μειωθούν οι πάσης φύσεως υπερωρίες και τα "έξτρα", αλλά και να καταστούν υπεύθυνοι οι μάνατζερ για τα αποτελέσματα στις επιχειρήσεις που διοικούν. Σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Τρίτη αποφασίστηκαν δραματικές περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, που φτάνουν μέχρι και το 40%. Το πλαφόν που θα επιβληθεί θα είναι 4.000 ευρώ μηνιαίως (κανείς δεν θα παίρνει περισσότερα), ενώ δεν θα υποστούν μειώσεις οι μισθοί που είναι κάτω από 1.800 ευρώ το μήνα.

-   να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και κάθε επιχείρηση να δίνει τους δικούς της μισθούς ("ευτυχώς" στο θέμα αυτό φαίνεται να επιμένει μόνον η ΕΕ και όχι το ΔΝΤ)

-   να μπει φρένο στις προμήθειες και τις δαπάνες Υγείας.

-   να εισπραχτούν φόροι 6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και να κλείσει το 2010 κοντά στους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.

Ωστόσο οι δανειστές μας δεν έχουν ακόμα καταλήξει αν η επιμήκυνση θα ισχύσει για όλο το ποσό των 110 δισ. ευρώ, ή για όσα εισπράξουμε από εδώ και μπρος, ούτε και από πότε μετράει η παράταση. Αν μετρήσει από την 1η δόση, θα πάει ως το 2021. Αν μετρήσει όμως από την τελευταία δόση, θα φτάσει ως το 2024 –όπως υπολόγιζε εξαρχής η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η επιμήκυνση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και, εν συνεχεία, να ψηφισθεί από τα Κοινοβούλια των κρατών μελών. Χώρες πάντως όπως η Γερµανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φιλανδία αντιδρούν έντονα στην "άνευ όρων παράταση" του ελληνικού δανείου, και ζητούν συγκεκριµένες δεσµεύσεις από πλευράς Ελλάδας, προκειµένου να δώσουν το πράσινο φως για την επιµήκυνση. 

Επίσης εξετάζονται ζητήματα που συνδέονται με το επιτόκιο δανεισμού. Με την επιμήκυνση, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει σταθερό επιτόκιο 5,8% ή 4,5% κυμαινόμενο (όπως η Ιρλανδία) αντί περίπου 4% κυμαινόμενο ή 5,2% σταθερό που έχει σήμερα. 

Άγνωστο παραμένει και αν η συγκεκριμένη διευκόλυνση θα περιλαμβάνει και τα 38 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η χώρα μας το 2010, δηλαδή το σύνολο του ποσού των 110 δισ. ευρώ, ή μόνο τις επόμενες δόσεις.