Ενθουσιασμένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ενώ έδειξε το δρόμο για την επιμήκυνση του δανείου της τρόικας προς την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι το 2012 θα είναι το πρώτο έτος ανάπτυξης για την Ελλάδα, και δεν έκρυψε ότι νιώθει εντυπωσιασμένος με τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, ο οποίος έχει πληγεί από τα «απαραίτητα» -όπως τα χαρακτήρισε- μέτρα που λαμβάνονται.
Εντούτοις, ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν κι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της ανάπτυξης. «Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά τα όσα έγιναν δείχνουν ότι όλα είναι εφικτά».
Σε ερώτηση για το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, ο επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και νομίζω πως θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια της αποπληρωμής. Όλοι στην ΕΕ καταλαβαίνουν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ, από τη δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».
Ο κ. Στρος-Καν αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ θεωρείται ο «κακός» στην παγκόσμια σκηνή, όμως υπογράμμισε ότι δεν είναι η ρίζα των προβλημάτων, αλλά πηγαίνει σε μια χώρα όταν εκείνη το καλέσει για να δώσει λύσεις.
Παπανδρέου: Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο
Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις: «Ο δρόμος είναι δύσκολος, χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο συνεπή που μας δίνει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».
Επίσης χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων «έναν μικρό άθλο» και συμπλήρωσε: «Καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες ΑΕΠ».
Και ξεκαθάρισε ότι το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών, προσθέτοντας ότι «όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, οι επιτυχίες μας αναγνωρίζονται».
«Αν το 2010 λάβαμε επίπονα μέτρα άμεσης απόδοσης, το 2011 δίνεται η ένταση στις διαρθρωτικές αλλαγές, όχι μόνο για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋπόθεσεις, ώστε το 2012 να επιστρέψουμε σε θετική ανάπτυξη».
«Η απόφασή μας ήταν να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της βιώσιμης οικονομίας, την Ελλάδα της ανάπτυξης, μια Ελλάδα ανταγωνιστική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η προοπτική που έχει ανοίξει για το χρόνο αποπληρωμής των δανείων είναι μόνο ένα δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε» και ευχαρίστησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του ενδεχομένου αυτού.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου