8/12/10

Ο Ρουμπινί στο Μαξίμου για να μας πει να γυρίσουμε στη δραχμή!

Ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνομαι τι νόημα έχει η συνάντηση που  έχει προγραμματισθεί για σήμερα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και  τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, στον οποίο αποδίδεται και το προσωνύμιο “Κασσάνδρα των αγορών”. 

Οι δύο άνδρες συνδέονται με μακρά προσωπική γνωριμία και  ίσως θυμάστε και την ατάκα  που είχε γίνει γνωστή από την  τελευταία (;) συνάντησή τους στο  Νταβός, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επιπλήξει τον οικονομολόγο με το “αν δεν γνωρίζεις πλήρως τα στοιχεία μιας οικονομίας, να μην κάνεις αναλύσεις…” 

Αλλά ακόμη και  σήμερα, όπως ανέφερε σε κλειστή  εκδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη  από τον επιχειρηματικό και τραπεζικό  χώρο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο Νουριέλ Ρουμπινί επέμεινε στο ότι μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδος από το ευρώ, η επιστροφή στην δραχμή και, αν δεν γινόταν αυτό, η αναδιάρθρωση του χρέους. 

Ο κ. Ρουμπινί εκτίμησε, ειδικότερα, ότι μόνη λύση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που σημαίνει έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού προϋποθέτει αποχώρηση από την ΕΕ. Επισήµανε δε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο η υποτίµηση του εθνικού νοµίσµατος θα έφτανε στο 50%.  

Οπότε η τελευταία  λύση για την Ελλάδα είναι η  ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με την επιμήκυνση της διάρκειας  αποπληρωμής του.