6/12/10

«E-Bonds» προτείνουν Ιταλία και Λουξεμβούργο


Με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι παρουσίασαν σήμερα σχέδιο για τη δημιουργία, άμεσα ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους που θα μπορεί να εκδίδει ευρωπαϊκά ομόλογα («E-Bonds») έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της ΕΕ και κάθε χώρας-μέλους.


Σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, το σχέδιο αυτό αποτελεί μία ισχυρή και συστηματική απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, για να «σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους Ευρωπαίους πολίτες για την πολιτική μας δέσμευση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και στη μη αντιστρεψιμότητα του ευρώ». 



Το σχέδιο αυτό προτάθηκε, ενώ κορυφώνονται οι συζητήσεις στην Ευρώπη για το νέο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ο οποίος πρόκειται να συζητηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, ενόψει της απόφασης που θα λάβουν οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου. 



Πρόταση Παπανδρέου
Πρέπει να σημειωθεί ότι και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει καταθέσει πρόταση για την έκδοση ευρω-ομολόγων 
«Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να τα δούμε όχι μόνον ως δανειακό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση των χρεών μας. Το να σώζουμε τις τράπεζες με τρισ. δολάρια. χωρίς να υπογραμμίσουμε τις αιτίες, δεν έχει οικονομική λογική», είχε πει πρόσφατα.



Διαφωνεί η κυβέρνηση Μέρκελ



Ωστόσο, η Γερμανία φαίνεται ότι εξακολουθεί να έχει σημαντικές αντιρρήσεις στην έκδοση κοινά εγγυημένων ευρω-ομολόγων, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στους Financial Times. 



Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος ανακηρύχθηκε από τη βρετανική εφημερίδα ως Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών για το 2010, τόνισε ότι η έκδοση κοινά εγγυημένων ευρω-ομολόγων απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι «εφόσον η αρμοδιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική εναπόκειται σε κάθε χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχουν τα κίνητρα και οι κυρώσεις των αγορών, ώστε οι κυβερνήσεις να αποφεύγουν την επανάληψη του εύκολου δανεισμού των προηγούμενων ετών, ο οποίος οδήγησε στην κρίση χρέους». 



Απαντώντας στην ερώτηση, αν η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να δεχθεί την εκχώρηση της αρμοδιότητας της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφάσιζε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 



Αφήνοντας, όμως, ένα παράθυρο συμφωνίας, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «αν μας δοθούν λίγοι μήνες για να δουλέψουμε σε αυτό το ενδεχόμενο και αν υπάρχει η ελπίδα ότι θα συμφωνήσουν και άλλες χώρες, θα έβλεπα μία ευκαιρία».



Δύο βήματα για τα ευρω-ομόλογα



Το σχέδιο των κ.κ. Γιούνκερ και Τρεμόντι προβλέπει δύο συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία μίας βαθιάς αγοράς ευρω-ομολόγων μνε επαρκή ρευστότητα, η οποία θα είναι, όπως υποστηρίζουν, η πιο σημαντική στην Ευρώπη και αντίστοιχη σε ρευστότητα με την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων. 



Το πρώτο βήμα προβλέπει την έκδοση του 50% των νέων ομολόγων των χωρών-μελών της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ για τις χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές το ποσοστό μπορεί να φθάσει στο 100%. 



Το δεύτερο βήμα αφορά στη δυνατότητα μετατροπής υφιστάμενων ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τις χώρες της ΕΕ με ευρω-ομόλογα. 



Η μετατροπή θα γίνεται στην ονομαστική τιμή τους, αλλά με τη δυνατότητα έκπτωσης, η οποία θα είναι μεγαλύτερη για τα κρατικά ομόλογα που οι τιμές τους βρίσκονται υπό πίεση στις αγορές. 



Ο Οργανισμός Διαχείρισης Ευρωπαϊκού Χρέους, σύμφωνα με τους δύο πολιτικούς, θα μπορούσε να δημιουργηθεί εντός του Δεκεμβρίου, εφόσον υπάρξει σχετική έγκριση από τις χώρες της ΕΕ.
tanea.gr