7/12/10

Νέα stress tests στις τράπεζες το Φεβρουάριο

Η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε νέο κύκλο τεστ κοπώσεως σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2011, δήλωσε πριν από λίγο ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Εcofin, ο κ. Ρεν είπε ότι "τα κριτήρια για τα τεστ θα είναι αναπροσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα αντιμετώπισης κρίσεως που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2011".


Ανέφερε επίσης ότι η ρευστότητα θα είναι ένα από τα κριτήρια που θα ισχύσουν και πως οι λεπτομέρειες της δέσμης των κριτηρίων είναι προς συζήτση και θα αποφασιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ερωτώμενος εάν τα νέα στρες τεστ θα είναι αξιόπιστα, ο κ. Ρεν απάντησε:

«Στα προηγούμενα υπήρξαν διαφορετικές εφαρμογές των τεστ γιατί τον τελικό λόγο και επίβλεψη είχαν οι εθνικές εποπτικές αρχές. Αυτό όμως θα αλλάξει από τον Ιανουάριο όταν θα δημιουργηθεί το Ευρωπαικό εποπτικό όργανο, που θα έχει και την επίβλεψη των επόμενων τεστ κοπώσεων» είπε.

«Αυτό που μάθαμε από το παρελθόν είναι ότι η ρευστότητα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια αξιολόγησης των τραπεζών» πρόσθεσε. Απέφυγε ωστόσο να δεσμευθεί εάν οι λεπτομέρειες των τεστ θα δημοσιοποιηθούν, λέγοντας ότι είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι εταίροι.

euro2day.gr