Η ιδρυτική συνεδρίαση και η επίσημη παρουσίαση του Φόρουμ «Ψηφιακή Ελλάδα 2020» πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ενεργοί πολίτες και η δημόσια διοίκηση μπορούν, στο πλαίσιο του Φόρουμ (www.digitalgreece2020.gr), να ανταλλάσσουν προτάσεις για πολιτικές που θα αξιοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε κρίσιμους τομείς της καθημερινής ζωής.
Το Φόρουμ, που έχει ...
κυρίως ψηφιακή υπόσταση, λειτουργεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.Είναι ένας μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, στελέχη από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, τις επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς να διαμορφώσουν προτάσεις πολιτικής προς την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους συλλογικούς φορείς αλλά και την ακαδημαϊκή-ερευνητική κοινότητα για τις πρωτοβουλίες που πρέπει αναληφθούν και τους στόχους που πρέπει να τεθούν για την Ψηφιακή Ελλάδα του 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση προτάσεων από κάθε ενδιαφερόμενο. Οι προτάσεις αυτές, που θα κωδικοποιηθούν, ώστε να είναι αξιοποιήσιμες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς: Κοινωνία-Καθημερινότητα, Οικονομία-Ανάπτυξη, Δημόσια Διοίκηση-Διακυβέρνηση, Καινοτομία-Έρευνα, Παιδεία-Πολιτισμός. Για την αξιοποίηση της υπάρχουσας γνώσης και τη συνεργασία των εμπλεκομένων, αναπτύχθηκαν ομάδες εργασίας και υποστηρικτικά εργαλεία.
Το Φόρουμ θα παρακολουθεί διάφορες άλλες παρεμφερείς πρωτοβουλίες, όπως ανάλογα εγχειρήματα στο εξωτερικό, την πορεία της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το έργο φορέων όπως το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), δράσεις όπως το opengov.gr, labs.opengov.gr κλπ.
Οι ομάδες εργασίας θα συνεισφέρουν περιεχόμενο, ενώ το Τwitter και το Facebook θα αξιοποιούνται σαν επιπλέον κανάλια συμμετοχής και ενημέρωσης του κοινού. Οι ενδιαφερόμενοι (πολίτες, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα) θα μπορούν να σχολιάζουν και να συνδιαμορφώνουν το περιεχόμενο, να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας και να υλοποιούν τις δικές τους ομάδες. Η οργανωτική επιτροπή, οι συντονιστές των ομάδων εργασίας και ο τρόπος συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα ανακοινωθούν μέχρι τις 15/9/2010.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας, o Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης Στέφανος Γκρίτζαλης και o Συντονιστής του Φόρουμ Θόδωρος Καρούνος παρουσίασαν τους στόχους της νέας αυτής πρωτοβουλίας. Ακολούθησε παρουσίαση και συζήτηση για την πολιτική και αναπτυξιακή διάσταση του Φόρουμ.
«Θεωρήσαμε ότι από μια τέτοια διαβούλευση για το μέλλον της ψηφιακής Ελλάδας δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν οι άτυπες ομάδες. Αυτό ήταν το βασικό μας κίνητρο για τη δημιουργία του Φόρουμ. Θελήσαμε να δώσουμε βήμα διαλόγου σε αυτές τις πολυπληθείς διαδικτυακές ομάδες και να τις καταστήσουμε συνομιλητές επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους», ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, που υποσχέθηκε «κάθε δυνατή υποστήριξη» από την πλευρά της πολιτείας.
Όπως είπε, «το ιδανικό είναι το Φόρουμ να τύχει ευρύτερης αποδοχής και να λειτουργήσει σαν αυτόνομος θεσμός για πολλά χρόνια, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια, συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στην προσπάθεια για την ψηφιακή ανάπτυξη».
Νωρίτερα, στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε το 2ο ετήσιο συνέδριο Telecoms Strategies με κύριο θεματικό άξονα τις «Ψηφιακές Πόλεις», υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, της Ειδικής Γραμματείας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» ΑΕ.
Η εκδήλωση, με πρωτοβουλία του Greek ICT Forum, πραγματοποιήθηκε σε μία καθοριστική χρονική περίοδο κατά την οποία το Σχέδιο «Καλλικράτης» τίθεται σε εφαρμογή στην Ελλάδα και, στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίστηκε, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη αυτών των αλλαγών μέσω των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Πληροφορικής και των υπηρεσιών επικοινωνιών και ευρυζωνικότητας που «γεφυρώνουν» τις Περιφέρειες της χώρας με την Κεντρική Διοίκηση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου