14/6/10

Θρίλερ με τους βαθμολογητές των πανελληνίων εξετάσεων.

του Νίκου Μάστορα, από ΤΑ ΝΕΑ
Τρόπους για να δοθούν σύντομα οι αποζημιώσεις στους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται στη διαδικασία τωνεξετάσεων (βαθμολογητές, επιτηρητές, επιτροπές κ.ά.) αναζητά το υπουργείο Παιδείας, ενώ η βαθμολόγηση των γραπτών έχει παγώσει μέχρι αύριο Τρίτη, που η ΟΛΜΕ θα επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει αν θα προτείνει τη συνέχιση ή όχι της αποχής από τη βαθμολόγηση των γραπτών, ενώ δεν λείπουν και φωνές εντός της ΟΛΜΕ που εισηγούνται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με «μπλοκάρισμα» της επιτήρησης στις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων- αρχίζουν στις 24 Ιουνίου και συμμετέχουν περίπου 30.000 υποψήφιοι. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, η ανακοίνωση των βαθμολογιών δεν θα καθυστερήσει σημαντικά (πέρσι είχαν ανακοινωθεί στις 19 Ιουνίου), καθώς η βαθμολόγηση έχει πλέον ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της και καθυστερήσεις εντοπίζονται μόνο σε ορισμένα βαθμολογικά κέντρα σε Αττική, Αχαΐα και Β. Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος βρίσκεται σε διαρκείς συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρώντας να βρεθεί φόρμουλα άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους εκπαιδευτικούς και το πολύ σε δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, αντί σε περισσότερες και μέχρι τον Νοέμβριο, όπως εισηγούνταν αρχικά τα στελέχη του οικονομικού υπουργείου. Το πρόβλημα ως προς τον χρόνο καταβολής και τις δόσεις προέκυψε, επειδή σύμφωνα με τον νέο νόμο οι πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους- έναντι του 50% που ίσχυε μέχρι πρότινος- και επομένως δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν οι εμπλεκόμενοι βαθμολογητές άπαξ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Οσο για τη μείωση των αποζημιώσεων από 5% έως και 63% σε σχέση με πέρυσι, η οποία προκάλεσε την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών, τονιζόταν χθες ότι όσον αφορά τους βαθμολογητές, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο, η μείωση είναι ελάχιστη (από 2,1 ευρώ ανά γραπτό σε 2 ευρώ), ενώ για τα μέλη των διαφόρων επιτροπών οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες, καθώς εντάσσονται στα γενικά όρια που έχει βάλει η Κυβερνητική Επιτροπή για τις πρόσθετες αμοιβές.

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών εκφράζεται έντονη αγανάκτηση και διατυπώνονται καταγγελίες για εμπαιγμό, δεδομένου ότι οι καθηγητές, όπως υποστηρίζουν, είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Παιδείας ότι μετά τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων που υπέστησαν, τουλάχιστον οι αμοιβές τους για τις εξετάσεις θα κινούνταν στα περυσινά επίπεδα. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση καθηγητών βαθμολογικού κέντρου της Αθήνας: «Οι εκπαιδευτικοί του 34ου Βαθμολογικού Κέντρου αισθανόμενοι αυξημένη την ευθύνη της βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων των μαθητών μας, αγωνιούμε για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε συνθήκες απαιτούμενης ηρεμίας. Πιστεύουμε ότι η σοβαρότατη αυτή διαδικασία υπονομεύεται από τη μέχρι τώρα τακτική του υπουργείου να μας εξαπατά από την έναρξη των εξετάσεων σχετικά με τις αμοιβές μας. Θεωρούμε αυτήν την τακτική σαν μια ακόμη μορφή απαξίωσης του εκπαιδευτικού και της εκπαίδευσης. Διαμαρτυρόμαστε και αποφασίζουμε να απέχουμε από τα καθήκοντά μας, έως ότου το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίσει την όλη διαδικασία όπως δεσμεύθηκε ο υφυπουργός στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ».