25/6/10

Δίνουν ζωή στον πύργο - φάντασμα

Ολοι όσοι περνούν από τον Πειραιά τον βλέπουν: με ύψος 84 μέτρα και 25 ορόφους ξεχωρίζει από μακριά. Το γιγάντιο κτίριο του λιμανιού όμως - ο πύργος- παραμένει από το 1974 εγκαταλελειμμένο και χρησιμοποιείται κυρίως ως διαφημιστικό ταμπλό. Γι΄ αυτό και έχει χαρακτηριστεί πύργος- φάντασμα. Μάλιστα αρκετοί λένε ότι αποτελεί αρνητικό σημείο αναφοράς για την πόλη γιατί κατασκευάστηκε επί χούντας.

Οι συνολικές συμμετοχές στον διαγωνισμό ήταν 380 από 44 χώρες και περίπου οι μισές ήταν ελληνικές. Οπως τόνισε ο αρχιτέκτονας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής κ. Μανώλης Αναστασάκης πολλές ήταν οι «πράσινες» ιδέες που κατατέθηκαν: πρότειναν δηλαδή να αναμορφωθεί ο πύργος με κάθετες φυτεύσεις ή με φυτά σε άλλα σημεία. «Ειδικά οι 12 φιναλίστοι πρώτοι 4 και οι υπόλοιποι που κέρδισαν επαίνους- ενσωμάτωσαν τη βιοκλιματική παράμετρο». Πρόσθεσε δε πως οι ιδέες που τελικώς διακρίθηκαν είχαν πιο ερευνητική και καινοτόμο διάθεση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

1ο βραβείο: Ενέργεια από τον άνεμο

Δεκάδες κεραίες προεξέχουν από τον πύργο του Πειραιά και του δίνουν μία νέα φουτουριστική όψη. Μάλιστα κινούνται με τη βοήθεια του ανέμου και με ειδική εγκατάσταση η αιολική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική για τις ανάγκες του κτιρίου. Η κίνηση των κεραιών- τις ώρες που φυσάει- δημιουργεί ξεχωριστούς ήχους. Η παραπάνω αρχιτεκτονική ιδέα με τίτλο «Windscraper»- ανήκει στους νεαρούς αρχιτέκτονες Μatthias Ηollwich (από τη Γερμανία) και Μarc Κushner (από την Αμερική)- απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό.

Δείτε τα τρία πρώτα βραβεία:

trepont