Αν και από σήμερα αναμένεται ύφεση των φαινομένων, «δροσερές» θερμοκρασίες που δεν θα ξεπεράσουν τους 32-33 βαθμούς Κελσίου προβλέπεται ότι θα επικρατήσουν τις επόμενες 5 ημέρες.
«Είναι σύνηθες φαινόμενο τα μπουρίνια στη Βόρεια Ελλάδα. Ομως τα φαινόμενα της Δευτέρας δεν ήταν οι σύντομες καλοκαιρινές καταιγίδες που κρατούν μισή- μία ώρα το πολύ. Ιδίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη είχαμε έντονες καταιγίδες με μεγάλη διάρκεια: ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής για την εποχή», λέει ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ιδιαίτερα έντονες ήταν οι βροχοπτώσεις στη Μονή Βατοπεδίου, όπου κατά το πρώτο 12ωρο της Δευτέρας έπεσαν πάνω από 53 χιλιοστά νερού. Μεγάλα ύψη βροχής για τα καλοκαιρινά δεδομένα καταγράφηκαν επίσης στον Ιμερο Ροδόπης (42 χιλιοστά) και στο Στρατώνι Χαλκιδικής (25 χιλιοστά).
Στις 10 χθες το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο όπου ανέφερε ότι οι ισχυρές καταιγίδες που παρατηρούνται στο Βορειοδυτικό Αιγαίο, το Θρακικό, την Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Βορειοανατολικό Αιγαίο «προβλέπεται να διατηρηθούν τις επόμενες ώρες, αλλά το βράδυ θα εξασθενήσουν». Κατά τη διάρκεια των χθεσινών καταιγίδων σημειώθηκε και ισχυρή ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, μέσα σε δύο ώρες το απόγευμα της Δευτέρας έπεσαν 2.500 με 3.000 κεραυνοί, οι οποίοι θεωρούνται «αρκετοί, αλλά όχι κάτι το εξαιρετικό».
Διπλάσιο αριθμό καταιγίδων σε σχέση με τον μέσο όρο, αλλά και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα επιφύλαξε ο φετινός Ιούλιος, κυρίως στη Βόρεια, Δυτική και Κεντρική Ελλάδα. Ο άστατος καιρός περιελάμβανε μεγάλο όγκο βροχόπτωσης, χαλαζοπτώσεις και μεγάλο αριθμό κεραυνών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να προκληθούν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.
«Ο φετινός Ιούλιος ήταν λιγάκι ασυνήθιστος, με ιδιαίτερη δραστηριότητα από πλευράς καταιγίδων, που ήταν πιο συχνές, σχεδόν διπλάσιες από τις στατιστικώς αναμενόμενες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για αφύσικο φαινόμενο», είπε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του αεροδρομίου «Μακεδονία», Μιχάλης Σιούτας. «Τα καιρικά αυτά φαινόμενα εκδηλώθηκαν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες. Η χρονική αυτή στιγμή εκδήλωσης των φαινομένων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της καλοκαιρινής περιόδου κι αυτό διότι στην εκδήλωσή τους συντελεί η θέρμανση του εδάφους. Γι΄ αυτό, εξάλλου, ονομάζονται και θερμικές καταιγίδες».
Από τα ακραία φαινόμενα των τελευταίων ημερών, αλλά και όλου του Ιουλίου έχουν καταγραφεί καταστροφές σε καλλιέργειες κυρίως στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να πληγεί η παραγωγή βαμβακιού, ροδακίνων, κερασιών και αχλαδιών.
Πάντως, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η «βουτιά» του υδράργυρου και τα έντονα φαινόμενα είναι φυσιολογικά. «Οι καταιγίδες είναι κατά κύριο λόγο καλοκαιρινό φαινόμενο. Αλλωστε, ο καιρός δεν μεταβάλλεται γραμμικά, αλλά ακολουθεί καμπύλες», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου ΜετεωρολογίαςΚλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θόδωρος Καρακώστας.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί, τα τελευταία χρόνια έχουμε περισσότερους κεραυνούς, γεγονός που αποδίδεται στο ότι η ατμόσφαιρα στα υψηλά στρώματα είναι αρκετά ψυχρότερη και η δυσαναλογία με τη θερμοκρασία στα κατώτερα στρώματα είναι το βασικό αίτιο αστάθειας που τους προκαλεί.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων η αστάθεια του καιρού θα συνεχιστεί μέχρι αύριο, ενώ στη συνέχεια της εβδομάδας θα υπάρξει σταθεροποίηση και βελτίωση, τουλάχιστον όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, που θα περιοριστούν στις ορεινές περιοχές και με σποραδική συχνότητα. Οσο για τη θερμοκρασία, αναμένεται να ανεβεί από τις αρχές του Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσει τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αποδίδονται σε ένα σύστημα που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και το νότιο τμήμα του φθάνει έως και την Αττική, όπου υπήρξαν 55 κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων, ενώ στη Νέα Κηφισιά πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού από αυτοκίνητο. Σαράντα κλήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Διδυμότειχο και άλλες 10 στη Λαμία. Αν και συνήθως στη Δυτική Ελλάδα σημειώνονται βροχοπτώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η χθεσινή κακοκαιρία έπληξε κατά κύριο λόγο την Κεντρική, Βόρεια και Βορειοανατολική Ελλάδα, αφήνοντας ανέπαφες την Ηπειρο και την Πελοπόννησο.
>shirley
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου