14/10/10

19ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας 2010 (Εντυπώσεις στη διαδρομή!) - Κυριακή 10/10/10


Ο φετινός ποδηλατικός γύρος Αθηνών διεξήχθη την περασμένη Κυριακή 10/10/2010, ημερομηνία τυχερή λόγω της ύπαρξης του τυχερού αριθμού ''10'' επί τρία!
Ο Θεσμός που πρωτοδιοργανώθηκε το 1987 συνέλεξε αρκετούς λάτρεις του ποδηλάτου από ένα ευρύ φάσμα ηλικιών.






Ομολογουμένως ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει μια αυξανόμενη πορεία και αυτό είναι ευχάριστο. Όλοι μαζί οι ποδηλάτες πέρασαν για άλλη μια φορα το μήνυμα της μετακίνησης στην πόλη με τον πιο οικολογικό τρόπο, με το ιδανικό μεταφορικό μέσο, σε μια μολυσμένη από τους ρύπους πόλη όπως είναι η Αθήνα!





Αξίζει να αναφέρουμε τις αποδοκιμασίες του κόσμου κατά την ομιλία του Αντιδημάρχου Αθηνών ο οποίος ανέφερε τις προσπάθειες και την ευαισθητοποίηση του Δήμου για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων και έργων για την ευνοική κυκλοφορία στην πόλη των Αθηνών με ποδήλατο! Παρόλα αυτά η εκκίνηση στις 10πμ διεξήχθη ομαλά και οι ποδηλάτες ακολόυθησαν την προβλεπόμενη διαδρομη (οδοί Βασ.Κωνσταντίνου-Βασ.Σοφίας-λεωφ.Αλεξάνδρας-Πατησίων-Σταδίου-Φιλλελήνων-τερματισμός στο Ζάππειο) 8 χιλιομέτρων!




Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπήρξαν πολλά ευτράπελα τα οποία είναι δυσφημηστικά για την πόλη και ντροπή για τη διοργάνωση και για μια δυστυχώς μεγάλη θα λέγαμε μερίδα κατοίκων της μεγαλούπολης! Τέτοια ήταν τα παράπονα ανθρώπων (πεζών και 'εγκλωβισμένων' οδηγών στους παραδρόμους) για το κλέισιμο των δρόμων 45 ολόκληρα λέπτα την Κυριακή (αν είναι δυνατόν!!!) αλλά και η δυσανασχέτηση κάποιων για την ηχορύπανση που έφερε ο ποδηλατικός γύρος το πρωινό εκείνο στις γύρω περιοχές!!



Πέραν τούτου υπήρξε και η παροχή μπουκαλιών νερού στους ποδηλάτες ,στην οδό Σταδίου με την συμβολή εθελοντών οι οποίοι αξίζουν ένα μπράβο για την απόφαση τους και την υποστήριξη τους!





Τέλος ο ποδηλατικός γύρος έληξε με μουσική και χορό στο χώρο του Ζαππείου μεγάρου αλλά και με την κλήρωση 3ων ποδηλάτων σε τρεις τυχερούς συμμετέχοντες!!!



Ένα τελευταίο παράπονο που απευθύνεται στο Δήμο Αθηναίων είναι η μετά αγώνα κυκλοφοριακή ρύθμιση! Υπήρξε μεγάλο πρόβλημα στην επιστροφή των ποδηλατών διότι απευθείας μετα τη λήξη του γύρου (ο οποίος δυστυχώς διάρκεσε μόλις 45 λεπτά !!!) δώθηκαν στην κυκλοφορία όλοι οι δρόμοι που είχαν κλέισει. Έτσι πολλά παιδάκια με τους γονείς τους αλλά και άλλοι άνθρωποι νεαρής ή μη ηλικίας βρέθηκαν σε κίνδυνο να παρασυρθόυν από εξαγριωμένους και ανίδεους οδηγούς που περιμέναν για ώρα αποκλεισμένοι απο την τροχαία...ντροπή!




Απ΄ότι βλέπουμε ακόμη η Ελλάδα και δη η Αθήνα δεν έχει γνώση για μια σωστή και πραγματικά ευαισθητοποιημένη κίνηση υπέρ των ποδηλάτων και αναφερόμαστε σε απλά πράγματα που κάθε λογικός ανθρωπος θα σκεφτόταν να κάνει όταν θέλει να διοργανώσει ένα ποδηλατικό γύρο... ένα απο αυτά αν όχι το κυριότερο είναι η ασφάλεια κατά τη διάρκεια του γύρου αλλά και πριν και μετά αυτού!

Φιλικά,

Kanon-istas

photos by petros kan

4 comments:

Giorgos είπε...

teleio post! foberes oi fotos! prepei na itan poly wraia krima pou den ta katafera na paw

dimitrios m είπε...

Ego imoun ekei kai itan monadika! Pragmatika! Eyxaristoume kanonista gia to arthro!

Ανώνυμος είπε...

Αν και δεν πήγα στην ποδηλατοπορεία θα συμφωνήσω με το παράπονο της προτελευταίας παραγράφου. Ετσι μου τα μετέφεραν και όσοι πήγαν. Δυστυχώς όμως ο κάθε δήμαρχος φροντίζει ΜΟΝΟ για την προβολή του. Τα μεγάλα λόγια όμως δεν βοηθάνε τα παιδάκια να επιστρέψουν σπίτι τους ούτε τον καθημερινό ποδηλάτη να κινηθεί με ασφάλεια.
Συγχαρητήρια για το άρθρο με τις ωραίες φωτογραφίες, λυπάμαι για την πραγματικότητα που ζούμε ....

Ανώνυμος είπε...

kai go vrethika ekei...ta parapona ton odigon pou perimenan stamatimenoi einai adikaiologita!
na paroun ta amaxia tous k na pane allou!!! i poli einai mono gia ta podilata k tous pezous!
PARTE TO XAMPARI REEEEE

PODILATA STIN POLI
STIN PANTA KANTE OLOI!!

kai pali bravo se olous osoi irthan k to xarikan!!