13/7/10

Ελεύθερος ο Ρομάν Πολάνσκι

Χθες το μεσημέρι, για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 9 μήνες αναγκαστικού εγκλεισμού, ο Ρομάν Πολάνσκι μπόρεσε να μετακινηθεί και πέρα από τον κήπο του σαλέ του στο Γκστάαντ της Ελβετίας.

Ο 76χρονος Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης είναι πια ελεύθερος και πανευτυχής. Το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να μην τον εκδώσει στην Αμερική, προκειμένου να δικαστεί για τη διαβόητη υπόθεση παιδεραστίας που εκκρεμεί εις βάρος του από το 1978!

Μετά τους Γάλλους, ο διάσημος σκηνοθέτης θα...
λατρέψει και τους Ελβετούς, οι οποίοι, αν και τον αιφνιδίασαν στις 27 του περασμένου Σεπτεμβρίου συλλαμβάνοντάς τον στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, του χάρισαν τελικά την ελευθερία και έριξαν τους τίτλους τέλους στο κωμικοτραγικό του σίριαλ με την αμερικανική δικαιοσύνη.
Η απόφαση των Ελβετών ήταν όντως απρόσμενη. Ολοι πίστευαν, ακόμη και οι δικηγόροι του, ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην απέλαση. Τελικά, οι Ελβετοί τον έσωσαν, αφού η απόφασή τους για τη μη έκδοσή του δεν μπορεί να προσβληθεί από τους Αμερικανούς.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η Ελβετίδα υπουργός Δικαιοσύνης Εβελιν Γουίντμερ - Σλουμπφ παραδέχθηκε ότι η επιλογή τους δεν έμεινε ανεπηρέαστη από «εθνικά συμφέροντα», γεγονός που έκανε πολλούς να μιλάνε για δύσκολες διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ωστόσο, αιτιολόγησε την απελευθέρωσή του ως εξής: «Τα αίτια αυτής της απόφασης βρίσκονται στο γεγονός ότι δεν ήταν δυνατό να αποκλειστεί, με την απαραίτητη βεβαιότητα, πιθανό σφάλμα στο αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή του, παρόλο που το ζήτημα εξετάστηκε διεξοδικά». Επρεπε, δηλαδή, οι Αμερικανοί να «αποδείξουν» εάν οι 42 ημέρες που φυλακίστηκε ο Πολάνσκι το 1977 αρκούσαν ή δεν αρκούσαν για την κάλυψη της ποινής του. «Στην περίπτωση που αρκούσαν, η αίτηση έκδοσής του δεν έχει καμία βάση», τονίζει η υπουργός. «Οι διαρκείς αμφιβολίες μας κατά την παρουσίαση των δεδομένων της υπόθεσης μας ανάγκασαν να απορρίψουμε την αίτηση των Αμερικανών».
«Το ζήτημα για μας», εξήγησε, «δεν ήταν να τον απαλλάξουμε από το έγκλημά του. Δεν αποφασίζαμε εμείς αν είναι αθώος ή ένοχος», ξεκαθάρισε. Η Ελβετία χειρίζεται περίπου 200 υποθέσεις έκδοσης το χρόνο και μόνο το 5% αυτών απορρίπτεται, ανέφερε με νόημα η υπουργός.
Ο Πολάνσκι έβγαλε χθες και τον ηλεκτρονικό πομπό παρακολούθησης που φορούσε στον αστράγαλό του και μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του στο Παρίσι, το οποίο, σημειωτέον, υποθήκευσε για να εξασφαλίσει τα 4,5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3 εκατ. ευρώ) της εγγύησης αποφυλάκισής του.
Να θυμίσουμε ότι συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης όταν πέταξε από το Παρίσι για να παραλάβει στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης βραβείο για το σύνολο του έργου του. Εμεινε στη φυλακή της Ζυρίχης περίπου δύο μήνες, αποφυλακίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ. Από δω και στο εξής θα ζυγίζει καλά την απόφασή του να ταξιδέψει... Αλλωστε, μετά την 1η Φεβρουαρίου του 1978, οπότε και εγκατέλειψε για πάντα την Αμερική, δεν του έμειναν και πολλές χώρες τις οποίες να μπορεί να επισκεφτεί με ασφάλεια. Δεν έχει επιστρέψει ποτέ στις ΗΠΑ, αλλά ούτε και στη Βρετανία.
Ο σκηνοθέτης ταινιών όπως «Ο πιανίστας», «Το μωρό της Ρόζμαρι», «Τσάιναταουν» παραδέχθηκε ενώπιον του αμερικανικού δικαστηρίου το 1977 την ενοχή του για τέλεση σεξουαλικής πράξης με ανήλικη, τη 13χρονη τότε Σαμάνθα Γκέιμερ. Συνειδητοποιώντας ότι η υπόθεσή του χρησιμοποιείται για την προσωπική προβολή του τότε δικαστή, το έσκασε από τη χώρα. Εκτοτε προσπαθεί να δώσει ένα τέλος στη δίωξή του, επικαλούμενος «δικαστική και εισαγγελική παρεκτροπή». Στο πλευρό του τάχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά τον τελευταίο χρόνο δεκάδες σκηνοθέτες και ηθοποιοί. Πρόσφατα, το ντοκιμαντέρ της Μαρίνα Ζένοβιτς «Roman Polanski: Wanted and desired» τεκμηρίωσε τη δικαστική σκευωρία. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι και το θύμα του ζήτησε να σταματήσει η δίωξή του, καθώς η υπόθεση συνεχίζει, 33 χρόνια μετά, να προκαλεί κακό «όχι μόνο στην ίδια, αλλά και στον σύζυγο και τα παιδιά της».
>shirley