Το δρόμο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού και του αρχιτέκτονα ανοίγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς, σύμφωνα με εισήγηση της αρχής, ο καθορισμός ελάχιστων αμοιβών από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) συνιστά σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού. Την εισήγηση θα εξετάσει η ολομέλεια της Αρχής, προκειμένου να εκδώσει σχετική απόφαση, σε συνεδρίασή της προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η τελική απόφαση αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα των δύο επαγγελμάτων, τα οποία σήμερα στην Ελλάδα ασκούν περίπου 88.000 άτομα.
Το θέμα των ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων και η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει μέχρι το τέλος του 2010 συγκεκριμένη νομοθεσία για την άρση αυτού του περιορισμού τίθεται και στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ). Aλλα επαγγέλματα στα οποία, σύμφωνα με το Mνημόνιο, απαιτείται άρση των περιορισμών μέχρι το τέλος του 2010 είναι αυτά του δικηγόρου, του φαρμακοποιού, του συμβολαιογράφου και του λογιστή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ με αποφάσεις της το 2006 και το 2007 όρισε κατώτατα όρια αμοιβών για τη μελέτη και την επίβλεψη σε ιδιωτικά κτιριακά έργα. Το ποσό που ορίστηκε ήταν 105 ευρώ / τετραγωνικό μέτρο της υπό ανέγερση οικοδομής, από 44 ευρώ το 1989, ποσό το οποίο αναπροσαρμόστηκε για τα έτη 2008, 2009 και 2010 σε 110, 115 και 118 ευρώ αντιστοίχως.
Σημειώνεται ότι το 1989, με το Π. Δ. 515/89 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών. Aυτό το Προεδρικό Διάταγμα προέβλεπε ότι θα εκδίδεται κάθε χρόνο υπουργική απόφαση για τη σύνταξη των συμβατικών προϋπολογισμών των ιδιωτικών οικοδομικών έργων, στην οποία θα λαμβάνεται υπόψη η λεγόμενη Ενιαία Τιμή Αφετηρίας για όλη τη χώρα. Η Ενιαία Τιμή Αφετηρίας θα προέκυπτε από τον αριθμητικό μέσο όρο των τιμών αφετηρίας ανά περιφερειακό διαμέρισμα που θα ανακοινωνόταν κάθε χρόνο, πολλαπλασιασμένο επί κάποιο συγκεκριμένο συντελεστή. Το Π. Δ. 515/89 αντικατέστησε ουσιαστικά βασιλικό διάταγμα του 1956 με το οποίο είχε οριστεί ως αρμόδιο όργανο το ΤΕΕ για τη σύνταξη του πίνακα αμοιβών του μηχανικού.
Υπό την ανοχή αλλά και απουσία της πολιτείας, η οποία δεν εξέδωσε τις απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εξέδωσε δικές της αποφάσεις οι οποίες αντικατέστησαν προηγούμενες πράξεις της πολιτείας αναφορικά με την Ενιαία Τιμή Αφετηρίας για όλη την Ελλάδα και υιοθετήθηκαν για τον υπολογισμό της αμοιβής μελέτης και επίβλεψης των μηχανικών. Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Διοικούσα Επιτροπή δεν είχε καμιά νομοθετική εξουσιοδότηση, έδρασε, με άλλα λόγια, αυθαίρετα.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και για ένα ακόμη «κλειστό» επάγγελμα, αυτό του μεσίτη. Ο κυριότερος περιορισμός αφορά τη μεσιτική αμοιβή η οποία ορίζεται σε 2% επί της αξίας του ακινήτου για τον αγοραστή, αλλά και σε ένα επιπλέον 2% για τον πωλητή. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση είχε θεσμοθετηθεί με νόμο του 1931, ο οποίος όμως καταργήθηκε το 1993, αλλά ο καθορισμός της αμοιβής συνεχίστηκε στην πράξη.
Βεβαίως, παρά τις όποιες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον τελευταίο λόγο έχει η πολιτεία. Oπως επισημαίνουν στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε πολλές περιπτώσεις «κλειστών» επαγγελμάτων, για παράδειγμα στην περίπτωση του συμβολαιογράφου, υπάρχουν ρυθμιστικά εμπόδια-νόμοι που δημιουργούν τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και όχι αυθαίρετες ερμηνείες αυτών, όπως συνέβη εν μέρει στην περίπτωση των μηχανικών.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αρκετά στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστηρίζουν ότι η Aρχή θα έπρεπε πιθανώς να αποκτήσει μία επιπλέον αρμοδιότητα: κατά το στάδιο της προπαρασκευής των νομοθετημάτων, να γνωμοδοτεί σχετικά με το αν οι διατάξεις των υπό κατάρτιση νόμων μπορεί να προκαλέσουν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.
Συνάντηση με τους ελεγκτές της τρόικας
Συνάντηση με το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας θα έχει αύριο, Τετάρτη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η συνάντηση γίνεται ύστερα από αίτημα των ελεγκτών και το κύριο θέμα της ατζέντας είναι η αναμόρφωση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, καθώς και ο ρόλος της αρχής στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Η τροποποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού –εκτός από κυβερνητική εξαγγελία– περιλαμβάνεται και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ).
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από το Mνημόνιο, αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου θα πρέπει να έχει γίνει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και βασικά στοιχεία αυτής θα είναι η κατάργηση του συστήματος κοινοποίησης για όλες τις συμπράξεις, η δυνατότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού να απορρίπτει καταγγελίες, η αύξηση της ανεξαρτησίας των μελών της αρχής και η θέσπιση εύλογου χρόνου για τη διερεύνηση των υποθέσεων και την έκδοση αποφάσεων.
>shirley
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου