Την πρώτη μεγάλη κίνηση σε μια σκληρή παρτίδα πόκερ ριζικών αλλαγών στο τραπεζικό σύστημαέκανε η Τράπεζα Πειραιώς υποβάλλοντας στο Δημόσιο πρόταση εξαγοράς του 77,31% της ΑγροτικήςΤράπεζας και του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έναντι 701 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση της τράπεζας Πειραιώς, ακόμα και αν δεν τελεσφορήσει, δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιτάχυνσης των αλλαγών στον τραπεζικό χάρτη για... τις οποίες προτρέπουν κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος το τελευταίο διάστημα, κάνοντας ήδη τους υπόλοιπους τραπεζίτες να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στην τραπεζική αγορά μάλιστα δεν θα θεωρηθεί έκπληξη αν τις επόμενες ημέρες... σκάσουν προτάσεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με πρώτους «υπόπτους» την Εθνική και τη Εurobank, οι οποίες ελέγχουν ήδη ποσοστό κοντά στο 6% έκαστη. Η πρώτη αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς στα νέα ήταν θετική, με την τιμή της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να καταγράφει εκρηκτική άνοδο 21,48%, την Πειραιώς να κερδίζει 12,66% και την Αγροτική να ακολουθεί με 6,54% συμβάλλοντας στην άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 2,22%.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντέδρασε με ιδιαίτερη προσοχή στον αιφνιδιασμό που αφορούσε κυρίως την αγορά και όχι την ίδια, αφού η πρόταση είχε υποβληθεί το βράδυ της Τετάρτης στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ως εκπρόσωπο του βασικού μετόχου σε ΑΤΕ και Τ.Τ., δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σάλλας είχε ενημερώσει προ ημερών την κυβέρνηση για την πρόθεσή του να υποβάλει τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία εκ της ανακοίνωσής της προκύπτει ότι δεν προσέκρουσε σε... τοίχο.
«Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά», γράφει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνέντευξης Τύπου από τον πρόεδρο της Πειραιώς Μ. Σάλλα.
«Δημιουργεί μια δυναμική αλλαγών κι αυτό είναι θετικό», έλεγε αργότερα στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων. Για την έκβαση του εγχειρήματος πάντως, κάθε εκτίμηση κρίνεται πρόωρη αφού ούτε η ίδια η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν πρέπει, αν μπορεί και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να προχωρήσει η πρόταση, δεδομένης και της προγραμματικής θέσης του ΠΑΣΟΚ για ισχυρό δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. «Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της περί ενός ισχυρού δημοσίου πυλώνα στο δημόσιο τομέα», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αλλά έτερη πηγή σημειώνει με νόημα ότι ο δημόσιος πυλώνας θα μπορούσε ενδεχομένως να εξυπηρετηθεί από την έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου στην Εθνική και τις συμμετοχές σε Αττικής και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων...
«Η πρότασή μας, την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα κρίνει και θα αξιολογήσει, εξυπηρετεί την ελληνική κοινωνία, το Ελληνικό Δημόσιο και τους μετόχους ενώ βοηθά και στη βελτίωση του κλίματος, βοηθά να ξεκολλήσουμε από αυτό το κλίμα της μιζέριας», είπε ο κ. Σάλλας στη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου και ενώ νωρίτερα είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Η Τράπεζα Πειραιώς», είπε, «έχοντας πλήρη συναίσθηση των οικονομικών συνθηκών της χώρας αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του νέου τριετούς οικονομικού προγράμματος το οποίο εφαρμόζεται, θεωρεί ότι η παρούσα συγκυρία δημιουργεί υποχρέωση και ευκαιρία για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών». Πλήρη άγνοια για την επικείμενη πρόταση δήλωναν από την πλευρά τους οι επικεφαλής της Αγροτικής Θ. Πανταλάκης και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κ. Παπαδόπουλος οι οποίοι ενημερώθηκαν νωρίς χθες το πρωί, λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις από τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα «ΝΕΑ» δεν θέλησαν να τοποθετηθούν έναντι της πρότασης, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις αφορούν το Ελληνικό Δημόσιο.
Πηγές των δύο εμπλεκομένων τραπεζών πάντως έλεγαν πως για να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα πρέπει το Δημόσιο να αποφασίσει αν πουλάει και τι ποσοστό πουλάει από την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες περί αποκρατικοποιήσεων. Να προσληφθούν δηλαδή σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, να γίνουν αποτιμήσεις των τραπεζών, να διερευνηθεί το ενδιαφέρον και πιθανών άλλων ενδιαφερόμενων μέσω προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού και εν τέλει αναλόγως των προσφορών να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι της Αγροτικής πάντως υποστηρίζουν ότι ο κ. Πανταλάκης τούς δήλωσε πως αν προχωρήσει η συμφωνία με την Πειραιώς, θα παραιτηθεί.
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου