15/7/10

Η βιτρίνα της Ισπανίας στην Εθνική Γλυπτοθήκη


Η Εθνική Γλυπτοθήκη, που φιλοξενεί αυτό το καλοκαίρι την έκθεση αρχιτεκτονικής «Μια πόλη που λέγεται Ισπανία», αλλάζει το ωράριό της, ανοίγοντας εναλλακτικά της πόρτες στο κοινό, τις απογευματινές ώρες, μέσα στην εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Γλυπτοθήκη θα είναι ανοιχτή...
τις καθημερινές, εκτός Τρίτης, από τις 5 μ.μ έως τις 9 μ.μ., διευκολύνοντας ίσως έτσι την προσέλευση ενός κοινού που ψάχνει για μια πιο δροσερή πολιτιστική εξόρμηση, εκτός του κέντρου. Τα Σαββατοκύριακα, η Γλυπτοθήκη θα λειτουργεί κανονικά, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Η επίσκεψη δεν θα σας απογοητεύσει. Πρόκειται για μια αισιόδοξη έκθεση, που συνδυάζει την καλή αισθητική με μια καλά μελετημένη παρουσίαση, και που καταφέρνει να μεταδώσει στο κοινό της μια αισιοδοξία για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει η αρχιτεκτονική τη ζωή στην πόλη.

Ισπανία, η πόλη

Η Αθήνα αποτελεί την πρώτη στάση αυτής της έκθεσης που εμπνέεται από τη γεωγραφική και την κοινωνική υπόσταση της Ισπανίας. Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τον χάρτη της Ισπανίας στην οργάνωση και το στήσιμο του υλικού. Μακέτες και φωτογραφίες μοιάζουν να ξεφυτρώνουν πάνω σε μινιμαλιστικές βάσεις, διαμορφώνοντας έναν αστερισμό δημιουργιών που είτε βρίσκονται ήδη στα αντίστοιχα σημεία του χάρτη, είτε έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτά. Η χώρα της Ισπανίας μεταμορφώνεται σε πόλη, μεγάλη και ταυτόχρονα μικρή, παραλιακή και ταυτόχρονα ηπειρωτική, φτιαγμένη από έναν συνδυασμό διαφορετικών τρόπων σκέψης και ζωής, όπου τα κλασικότερα έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής συνδυάζονται με τις πιο πρωτοποριακές τάσεις.

Αρχιτεκτονικές υποσχέσεις

Ο Μανουέλ Μπλάνκο, ο Ισπανός καθηγητής Αρχιτεκτονικής που επιμελήθηκε την έκθεση, την είχε περιγράψει στα εγκαίνιά της σαν «μια μείξη του παλιού και του νέου. Του παρόντος και του μέλλοντος. Της πραγματικότητας της χώρας μας, αλλά και των υποσχέσεών της». Επίκεντρο της παρουσίασης αποτελούν κτίρια και σχέδια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, σχεδιασμένα από ισπανικά γραφεία νέων και ανερχόμενων ομάδων. Στα ευφάνταστα, έξυπνα και αισθητά διαφορετικά μεταξύ τους σχέδια, οι επισκέπτες θα αναγνωρίσουν νοσοκομεία, σχολεία, τόπους λατρείας, γραφεία, τράπεζες. Ολα εκείνα τα κτίρια που συντελούν στη δημιουργία μιας «βιώσιμης» πόλης. Και το πιο σημαντικό, με σχέδια που προτείνουν λύσεις για μια εποχή κατά την οποία ολοένα και αυξάνεται η περιβαλλοντολογική ευαισθησία των πολιτών. Μιας εποχής που πρέπει να προσαρμοστεί και στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά προτάσεων για τη χρήση νέων τεχνολογιών, εναλλακτικής ενέργειας και πιο οικονομικών υλικών.

Τετάρτες στην Πινακοθήκη

Την οργάνωση της έκθεσης υπογράφει ο Ισπανικός Κρατικός Οργανισμός για την Πολιτιστική Δράση στο Εξωτερικό (www.sea cex.es) και η Εθνική Πινακοθήκη. Και αυτή, για τον μήνα Ιούλιο, ανοίγει τις Τετάρτες και το απόγευμα, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Εκεί, έως τις 30/7, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την έκθεση «Ερνέστος Τσίλλερ. Αρχιτέκτων (1837-1923)», άλλο ένα αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική.

Εθνική Γλυπτοθήκη, Αλσος Στρατού, Γουδί
Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Μιχαλακοπούλου 1.


>shirley