Τελευταία, η παρουσία Κινέζων στα εμπορικά δρώμενα όλου του κόσμου αρχίζει και γίνεται κατά κάποιον τρόπο αυτονόητη. Ομως, Αφρικανοί στην Κίνα; Είναι αναμφισβήτητα καινούργιες εικόνες.
Ο Σάνι από τη Νιγηρία εμπορεύεται υφάσματα -όπως οι περισσότεροι Αφρικανοί στο λιμάνι Γκουανγκτσού στη Ν. Κίνα. Ομως, θέλει να συμμετάσχει και στο...
άλλο σκέλος εμπορικών συναλλαγών -η Κίνα χρειάζεται πρώτες ύλες από την Αφρική και τα αδέρφια του Σάνι εργάζονται σε εταιρεία εκμετάλλευσης ορυχείων στη Νιγηρία. Ο Σάνι θέλει να προσελκύσει νέους εταίρους προς την Αφρική και γι' αυτό βρίσκεται στην ασιατική χώρα. Ομως, οι Κινέζοι είναι διαφορετικοί πελάτες -μάλλον πιο δύσπιστοι, αφού ζητούν δείγματα των υλικών και η μεταφορά τους από τη Μαύρη Ηπειρο παίρνει χρόνο. Σ' αυτό το διάστημα ο Νιγηριανός μετανάστης πουλά ρούχα σε Αφρικανούς, που ακόμη και στο εξωτερικό διατηρούν τις ενδυματολογικές τους παραδόσεις.Για την Κίνα η Αφρική σημαίνει μεγάλες εμπορικές συναλλαγές, για τους Αφρικανούς η Κίνα είναι αγορά περιορισμένη. Φυσικά, η Ευρώπη θα ήταν το μεγάλο όνειρο, αλλά όλοι γνωρίζουν τα περιστατικά με τους πνιγμούς μεταναστών. Και η Κίνα είναι ο ασφαλής δρόμος. Ο Σάνι κατέβαλε 300 ευρώ σε κινεζική εταιρεία για να του στείλει πρόσκληση και να εξασφαλίσει τη βίζα. Ζει στο Γκουανγκτσού από τον περασμένο Αύγουστο, όπως και 20.000 Αφρικανοί ακόμη. Συνολικά όσοι έρχονται εδώ από Γουινέα, Καμερούν, Μάλι και μένουν με τουριστικές, φοιτητικές ή εμπορικές βίζες ίσως να φθάνουν τους 100.000 και όλοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το Εμπορικό Κέντρο Εξαγωγής Ενδυμάτων Canaan, που οι ντόπιοι αποκαλούν «Σοκολατόχρωμη Πόλη». Ακόμη και οι κούκλες στις βιτρίνες εδώ είναι μαύρες.
Εδώ Κινέζοι μουσουλμάνοι μαγειρεύουν για Αραβες, σύμφωνα με οδηγίες από το Κοράνι. Σε καταστήματα Γκανέζοι και Κινέζοι παζαρεύουν για τις τιμές και Κινέζοι περιπλανώμενοι εργάτες κερδίζουν μεροκάματο φωτογραφίζοντας Αφρικανούς με φόντο δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Και στην Αφρική συχνά οι κατασκευαστές λεωφόρων είναι Κινέζοι, στο Μπενίν έχουν κτίσει και νοσοκομεία, στην Κένυα αθλητικά κέντρα, στο Σουδάν πηγάδια -όλα στο πλαίσιο εμπορικών ανταλλαγών με πετρέλαιο από την Ανγκόλα, ουράνιο από τον Νίγηρα, αλλά και την αφρικανική υποστήριξη σε διασκέψεις κορυφής.
Στην καθημερινότητα οι Κινέζοι βρίσκονται σε δύσκολη φάση μ' αυτούς τους νέους μετανάστες. Δεν πρόκειται για ευκατάστατους λευκούς επιχειρηματίες, με τους οποίους έχουν συνηθίσει τις διαπραγματεύσεις για επενδύσεις εκατομμυρίων σε επαγγελματικά γεύματα. Οι «σοκολατόχρωμοι» είναι άτομα που έρχονται από μια ήπειρο - προμηθεύτρια της Κίνας σε πρώτες ύλες για την οικονομική της ανάπτυξη, γνωρίζουν ότι το Γκουανγκτσού αποκαλείται «εργοστάσιο του κόσμου» και πιστεύουν ότι όλοι δικαιούνται λίγο κέρδος.
Κινέζοι και Αφρικανοί ζουν ο ένας από τον άλλον, στην Κίνα η συνύπαρξη μπορεί ν' αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, αλλά η επίσημη θέση είναι πως η ενίσχυση της φιλίας των δύο χωρών αποτελεί «ευγενή αποστολή». Ο πρόεδρος Χου Ζιντάο μιλά πολύ και συχνά περί της συγκεκριμένης φιλίας -τα επίσημα ποσά εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κυμαίνονταν πέρσι γύρω στα 90 δισ. δολάρια. Στην επόμενη απογραφή τον ερχόμενο Νοέμβριο η Κίνα θα περιλάβει στους καταλόγους της και τους αλλοδαπούς, αφού οι Αρχές αναγνωρίζουν την ύπαρξη «μιας τάσης μετανάστευσης από την Αφρική για λόγους εργασίας, η οποία έχει αρχίσει να επιφέρει κοινωνικές μεταβολές στη χώρα».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου