Βοστόνη
Μηχανικοί υλικών του διάσημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης παρουσίασαν ένα πρωτοποριακό ύφασμα που μπορεί να καταγράφει αλλά και να εκπέμπει ήχους. Οι ερευνητές οραματίζονται τώρα ρούχα που «αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους» με διάφορους τρόπους.
«Οι εφαρμογές της τεχνολογίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ρούχα που λειτουργούν τα ίδια ως ευαίσθητα μικρόφωνα, είτε για την καταγραφή της ομιλίας είτε για την παρακολούθηση των σωματικών λειτουργιών, καθώς και μικροσκοπικές ίνες που παρακολουθούν την πίεση στον εγκέφαλο ή τη ροή του αίματος στα τριχοειδή αγγεία» αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε ανακοίνωσή της.
Το έξυπνο ύφασμα που παρουσιάζεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού Nature Materials βασίστηκε σε ένα είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται σήμερα στα μικρόφωνα.
Οι ερευνητές τροποποίησαν το πλαστικό αυτό για να δημιουργήσουν μια μοριακή ασυμμετρία: τα άτομα φθορίου είναι όλα στραμμένα προς τη μία πλευρά, ενώ τα άτομα υδρογόνου προς την άλλη.
Η ασυμμετρία αυτή επιτρέπει στο ύφασμα να εμφανίζει το λεγόμενο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο, κατά το οποίο η άσκηση πίεσης στο υλικό δημιουργεί ηλεκτρική τάση, ενώ αντιστρόφως η εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης κάνει το υλικό να δονείται.
Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης μετατρέπει το ύφασμα σε ηχείο, ενώ η παραμόρφωση του υφάσματος που προκαλούν τα ηχητικά κύματα μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρικό σήμα όπως του μικροφώνου.
«Μπορείς πραγματικά να τις ακούσεις αυτές τις ίνες» δήλωσε η Νόμι Τσόκατ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Γιολ Φινκ.
Όπως έδειξαν οι εργαστηριακές δοκιμές, «αν συνδέσεις τις ίνες σε μια πηγή ρεύματος και εφαρμόσεις ένα ημιτονοειδές ρεύμα, οι ίνες θα αρχίσουν να πάλλονται. Και αν τις κάνεις να δονούνται σε ακουστές συχνότητες και τις βάλεις κοντά στο αφτί σου, μπορείς πραγματικά να ακούσεις διάφορους τόνους και ήχους» εξήγησε.
Εκτός από την ανάπτυξη έξυπνων υφασμάτων για ρούχα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τεχνολογία τους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ηλεκτρονικά δίχτυα που παρακολουθούν τα ωκεάνια ρεύματα.
Απώτερος στόχος της ομάδας είναι πάντως να αναπτύξει ίνες που αλλάζουν χρώμα ή ανακλαστικότητα καθώς καταγράφουν τους ήχους, και θα μπορούν έτσι να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω οπτικών σινιάλων.
trepont
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου