30/7/10

Φάκελος ΕΥΤΥΧΙΑ: Πώς θα καλλιεργήσετε τη χαρά της ζωής

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΥΤΥΧΙΑ
Οι συμβουλές είναι συγκεκριμένες: ανακαλύψτε τις μικρές χαρές, αθληθείτε, διαλογιστείτε, ερωτευθείτε, ταυτιστείτε με τους άλλους και δώστε νόημα στη ζωή σας!

Ψυχολόγοι και νευροεπιστήμονες συμφωνούν: Η ευτυχία δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση έντονης ευφορίας αλλά μια αλληλοδιαδοχή ευχάριστων στιγμών και μικρών ικανοποιήσεων.

Τονώστε τις αισθήσεις σας

Καθεμιά από τις πέντε αισθήσεις μας έχει σύμφωνα με τους ειδικούς την ικανότητα να διεγείρει το κύκλωμα της ανταμοιβής προκαλώντας την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Οι μικρές χαρές της ζωής είναι πολύ πιο σημαντικές για τη γενική μας ευεξία από ό,τι θα μπορούσε να νομίζει κάποιος. Γι΄ αυτό δώστε τους μεγαλύτερη προσοχή και μη μένετε αδιάφοροι στο περιβάλλον σας. Αντιθέτως, όπως πρεσβεύει η θετική ψυχολογία, φροντίστε να συνειδητοποιήσετε ποια πράγματα σας προκαλούν ευχαρίστηση και, όταν τα συναντάτε, δοθείτε σε αυτά.

Αθληθείτε

Η «έκσταση του δρομέα» δεν είναι μύθος: όταν κάποιος τρέχει με ρυθμό για ένα χρονικό διάστημα συνήθως γύρω στα 30 λεπτά νιώθει σε κάποια στιγμή να τον κατακλύζει ένα αίσθημα απόλυτης ευφορίας. Η πιθανότερη αιτία γι΄ αυτό είναι η έκκριση στον εγκέφαλο ενδορφινών β, ουσιών οι οποίες έχουν καταπραϋντικές και αναλγητικές ιδιότητες. Ακόμη οι ερευνητές δεν έχουν διαπιστώσει αν οι ενδορφίνες αποτελούν την άμεση αιτία του αισθήματος ευφορίας ή αν το προκαλούν επειδή «μπλοκάρουν» τον πόνο και επιτρέπουν στην ευχαρίστηση που προσφέρει η παράλληλη αύξηση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης να γίνει περισσότερο αισθητή. Τα σπορ που θεωρείται ότι προκαλούν τη μεγαλύτερη παραγωγή ενδορφινών β είναι η αερόβια άσκηση και τα αθλήματα αντοχής όπως το τρέξιμο, το περπάτημα, η κολύμβηση ή το ποδήλατο.

Διαλογιστείτε

Αν είστε πιο καθιστικός τύπος και απεχθάνεστε τη σωματική δραστηριότητα, μπορείτε να αναζητήσετε την ευτυχία μέσω του διαλογισμού. Δεν είναι απαραίτητο να ασπαστείτε τον βουδισμό ούτε να γίνετε μοναχός για να φτάσετε στην απόλυτη νιρβάνα.. Τα πειράματα του Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον, όπως αναφέρεται και προηγουμένως, έδειξαν ότι και μόνο ακούγοντας ένα CD διαλογισμού μπορείτε σε δύο εβδομάδες να δραστηριοποιήσετε περισσότερο τον αριστερό λοβό του εγκεφάλου σας ενισχύοντας τη θετική διάθεσή σας για τη ζωή.

Ερωτευθείτε


Ερωτευθείτε! Αυτή είναι η χρυσή συνταγή για το καλύτερο κοκτέιλ ουσιών που ανεβάζουν τη διάθεση. Ο έρωτας μπορεί να μην έχει πάντα ευτυχή κατάληξη, σύμφωνα όμως με τις επιστημονικές έρευνες είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους φυσικούς τρόπους για να γνωρίσετε την ευτυχία. Ο Σεμίρ Ζέκι , καθηγητής στο University College του Λονδίνου, εξέτασε στον λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο δεκαεπτά νεαρούς εθελοντές οι οποίοι είχαν ερωτευθεί μέσα στους προηγούμενους έξι έως δώδεκα μήνες. Διαπίστωσε ότι όταν έβλεπαν τη φωτογραφία του αγαπημένου ή της αγαπημένης τους ο εγκέφαλός τους αντιδρούσε εντελώς διαφορετικά από ό,τι όταν έβλεπαν την εικόνα κάποιου φίλου τους. Εκτός από τη διέγερση των συναισθημάτων και της ευφορίας, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης κάτι ασυνήθιστο, ότι ο προμετωπιαίος φλοιός του δεξιού ημισφαιρίου και η έλικα του προσαγωγίου, περιοχές που συνδέονται με την κακή διάθεση και τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος ή η επιθετικότητα, απενεργοποιούνταν και τίθεντο εκτός λειτουργίας.

Ταυτιστείτε

Η οξυτοκίνη αποκαλείται επίσης «ορμόνη της ταύτισης» και θεωρείται ότι εμπλέκεται σε κάθε είδους συναισθηματική σχέση, είτε αυτή είναι ερωτική είτε φιλική ή η σχέση ανάμεσα σε έναν γονιό και το παιδί του.

Δώστε νόημα στη ζωή σας

Οι έρευνες υποστηρίζουν την άποψή της: οι δεσμοί με φίλους και με την οικογένεια και η προσφορά βοήθειας προς τους άλλους αποδεικνύονται από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της ευτυχίας- και αυτό όχι μόνο χάρη στην ταύτιση και την οξυτοκίνη αλλά και στο γεγονός ότι δίνουν ένα νόημα και έναν σκοπό στη ζωή. Ο αλτρουισμός και ο εθελοντισμός, σύμφωνα με τις μελέτες, βελτιώνουν τη διάθεση, ενισχύουν την αυτοεκτίμηση, συνδέονται με την καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία ενώ φαίνεται επίσης να ευνοούν τη μακροζωία.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Το 1972 ο τότε βασιλιάς του βουδιστικού κρατιδίου του Μπουτάν είχε προτείνει ότι αντί να μετράμε την επιτυχία μέσω του πλούτου και του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) θα έπρεπε να θεωρούμε ως δείκτη της την «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία». Εως σήμερα η πρότασή του δεν έχει υιοθετηθεί εκτός του Μπουτάν. Τελευταία όμως αρχίζει να αποκτά όλο και περισσότερο νόημα. Οσο και αν οικονομικά είναι χρήσιμο, το βέβαιο είναι πάντως ότι το ΑΕΠ δεν συνδέεται με την ευτυχία. Παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές οι πληθυσμοί των πλουσιότερων κρατών τείνουν να είναι ευτυχέστεροι από αυτούς των φτωχότερων, έρευνες έχουν δείξει ότι από κάποια τιμή και επάνω- ορισμένοι την τοποθετούν στα 15.000 δολάρια κατά κεφαλήν- το ΑΕΠ έχει ελάχιστη επιρροή στην ευτυχία των πολιτών. Αυτό, υποστηρίζουν οι ειδικοί, οφείλεται σε έναν βαθμό στην τάση που έχουμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες- καλές ή κακές- και να τις αφομοιώνουμε πολύ γρήγορα. ΟΑλεν Παρντούτσι, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, έχει δείξει αυτή την τάση στο μικροοικονομικό επίπεδο. Στις έρευνές του διαπίστωσε ότι ύστερα από μια αύξηση στον μισθό τους οι άνθρωποι γρήγορα προσαρμόζονται και επανέρχονται στο προκαθορισμένο σημείο ευτυχίας τους, επιβεβαιώνοντας την παλαιότερη θεωρία του «ηδονιστικού ηλεκτρικού διαδρόμου» στον οποίο τρέχουμε κυνηγώντας την ευτυχία μας μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε ότι τελικά βρισκόμαστε συνεχώς στο ίδιο σημείο.



elegsis

thanks to LiLa