12/7/10

CINEMA: Σας προτείνουμε

ΚΩΜΩΔΙΑ

Σάτιρα με βρώμικο χιούμορ
Για την παρακμή της δισκογραφικής βιομηχανίας, τα ροκ είδωλα και τις υπερβολές

Σκηνοθεσία: Νίκολας Στόλερ
Ερμηνείες: Ράσελ Μπραντ, Τζόνα Χιλ, Σον Κομπς, Ελίζαμπεθ Μος, Ρόουζ Μπερν
ΚΡΙΤΙΚΗ. Το τρίπτυχο «σεξ, ναρκωτικά και ροκ ν' ρολ» αξιοποιεί με κάθε τρόπο η κωμωδία του Νίκολας Στόλερ, φτάνοντας πολλές φορές σε ασεβείς ακρότητες, οι οποίες, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα κωμικές. Το «Σηκωτός για τη συναυλία» έχει βρώμικο χιούμορ, πολλές φορές χυδαίο ή χοντροκομμένο, προσβλητικό, σίγουρα όχι κατάλληλο για μικρές ηλικίες και συντηρητικούς θεατές. Είναι όμως εξαιρετικά αστείο και σατιρίζει με έξυπνο τρόπο την παρακμή της δισκογραφικής βιομηχανίας, τα ροκ είδωλα και τις υπερβολές τους, την υπερέκθεσή τους στη δημοσιότητα, τις ιδιοτροπίες τους και τη μηδαμινή σχέση που έχουν με την πραγματικότητα.

Ο Στόλερ χρησιμοποιεί ως κεντρικό πρόσωπο ένα χαρακτήρα που υπήρχε και στην προηγούμενη ταινία του, το «Οταν με παράτησε η Σάρα». Ο Βρετανός ροκ σταρ Αλντους Σνόου, που εμφανιζόταν σ' εκείνη την ταινία ως εραστής της Σάρας του τίτλου, εδώ είναι πρωταγωνιστής.

Διάσημος σταρ του συγκροτήματος «Infant sorrow», βρίσκεται σε παρακμή έπειτα από την παταγώδη αποτυχία του τελευταίου του δίσκου «African child», που έχει πάρει τους χαρακτηρισμούς «χειρότερο σινγκλ της δεκαετίας» και «η μεγαλύτερη μάστιγα για την Αφρική μετά το απαρτχάιντ». Μένει στο σπίτι του στο Λονδίνο, πίνοντας και παίρνοντας άπειρα ναρκωτικά, ενώ η πρώην σύντροφός του και μητέρα του παιδιού του κάνει καριέρα ως μοντέλο και ξεδιάντροπη ποπ σταρ.

Από την άλλη πλευρά, ο Ααρον, υπάλληλος προβληματικής δισκογραφικής εταιρείας, αναζητεί μια εμπορική ιδέα και σκέφτεται να οργανωθεί μια επετειακή συναυλία για την επέτειο των δέκα ετών από την ιστορική συναυλία του Σνόου στο Greek Theatre του Λος Αντζελες. Το σχέδιο εγκρίνεται και ο Ααρον πρέπει να πάρει τον Σνόου από το Λονδίνο και να τον πάει στο Λος Αντζελες με μια στάση στη Νέα Υόρκη.

Το ταξίδι φυσικά δεν πρόκειται να κυλήσει ομαλά. Απειρες καθυστερήσεις και παρακάμψεις θα προκύψουν και ο Ααρον θα επηρεαστεί από τον έξαλλο και ανεύθυνο τρόπο ζωής του ροκ σταρ. Σ' αυτό το κωμικό και ιδιαίτερο buddy movie, ο Ααρον και ο Αλντους θα αναπτύξουν μια παράξενη φιλία, που θα φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές τους, αλλά θα τους φέρει και κοντά.

Ο Ράσελ Μπραντ και ο Τζόνα Χιλ υπηρετούν εξαιρετικά τον τόνο της ταινίας. Ειδικά ο Μπραντ είναι ξεκαρδιστικός στον ρόλο του ροκ σταρ, που ζει εντελώς στον δικό του κόσμο. Και επιπλέον, είναι πολύ πειστικός, καθώς τραγουδάει και κινείται στη σκηνή ως γνήσιος ροκ σταρ.

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite1_7_09/07/2010_345983%3E%3Cfont%20color=

iL