16/7/10

Drink of the Day!



Bellini: το κοκτέιλ με αρώματα καλοκαιρινής γιορτής

Το Μπελίνι, μια αυθεντική συνταγή κοκτέιλ του Giuseppe Cipriani με prosecco (ιταλικός αφρώδης οίνος) και χυμό ροδάκινου είναι ιστορικά η πρώτη σημαντική συνεισφορά του Harry’s Βar στην gourmet κουλτούρα. Λέγεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στο φημισμένο μπαρ ως ένα εποχιακό καλοκαιρινό κοκτέιλ τη δεκαετία του ’30.



Η έμπνευση από πλευράς γεύσης, προέρχεται μάλλον από την ιταλική συνήθεια να μαρινάρουν ροδάκινα σε κρασί. Το Bellini, λόγω της εποχιακής παραγωγικής δυνατότητας, ξεκίνησε να σερβίρεται μόνο καλοκαίρια στο Harry’s Bar. Μάλιστα, τα πρώτα χρόνια είχαν έναν άνθρωπο αποκλειστικά για να “ζουλάει με τα χέρια” τα ροδάκινα για να βγάλουν χυμό (τρομερή θέση εργασίας!!!). Όμως, καθώς άρχισε να διαδίδεται η φήμη του στην καλή κοινωνία της εποχής, ένας Γάλλος με επιχειρηματικό πνεύμα κατάφερε να κλείσει συμφωνία με τον Cipriani για να του προμηθεύει όλο τον χρόνο κατεψυγμένο πουρέ λευκών ροδάκινων αρίστης ποιότητας, οπότε το κοκτέιλ προσφερόταν πλέον ανεξαρτήτως εποχής ως το signature ποτό του Harry’s Bar. Σύντομα έγινε ευρύτερα δημοφιλές και διάσημο ιταλικό κοκτέιλ. Η γεύση του είναι μια καλοκαιρινή γιορτή με ελαφριά αλλά ανεβασμένη διάθεση και μεθυστικά λεπτά αρώματα.


Υλικά (για 4 ποτήρια)
6 λευκόσαρκα ώριμα ροδάκινα (κρύα απ’ το ψυγείο)
1 φιάλη Prosecco (ιταλικός αφρώδης οίνος) καλά παγωμένη στους 4 βαθμούς C.
παγωμένα ψηλά ποτήρια κοκτέιλ


Lafkosarka rodakinaΣυνταγή για bellini κοκτείλSyntagi bellini cocktail originalpoltos rodakinou gia syntagi belliniΠαρασκευή: Καθαρίζετε, κόβετε σε κομμάτια τα ροδάκινα και τα τρίβετε σε λεπτό τρίφτη* ώστε να γίνουν πολτός. Περνάτε τον πολτό μέσα από σουρωτήρι και τον βάζετε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά. Ρίχνετε σε κάθε ποτήρι 1 μέρος πολτού ροδάκινου και προσθέτετε 3 μέρη prosecco. Ανακατεύετε με μακρύ κουτάλι και το bellini σας είναι έτοιμο.
Σημείωση*: Αν και ο Cipriani προτείνει να μην περάσετε τα ροδάκινα στο μπλέντερ “γιατί παίρνει αέρα ο πολτός τους”, προσωπικά παραβαίνω αυτόν τον κανόνα, ειδικά αν τα ροδάκινα δεν είναι πολύ ώριμα ώστε να βγάλουν ζουμί. Σήμερα η πρακτική λύση είναι το μίξερ και μετά απ’ αυτό το πέρασμα από σουρωτήρι. Όσον αφορά στο χρώμα, αν θέλετε να το κάνετε πιο έντονο -όπως βγαίνει στο Harry’s bar- προσθέστε μερικές σταγόνες γρεναδίνης ή χυμού βατόμουρου ή κερασιού ή Creme de Cassis (βέβαια, θα κερδίσετε στο χρώμα και στην γλυκύτητα, αλλά θα χάσετε τα λεπτά αρώματα).

Συνταγή για Bellini cocktailSyntagi Bellini cocktail me proseko kai xymo rodakinou
Εποχιακές παραλλαγές του Bellini:
Το Tiziano (για να μην μείνει κι αυτός ο ζωγράφος παραπονεμένος) είναι μια παραλλαγή, όπου ο χυμός ροδάκινου αντικαθίσταται από χυμό σταφυλιών ποικιλίας “φράουλα” (uva fragola, vitis lambrusca), που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του κρασιού fragolino. Πιθανόν και η δικιά μας βρώσιμη ποικιλία “φράουλα” που -παρανόμως και εδώ- κάνει εξαιρετικά φρουτώδες κρασί, δεν θα απέχει πολύ απ’ την ομώνυμη ιταλική, οπότε ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε το φθινόπωρο.
Η Mimoza (να κι ένα όνομα που δεν έχει σχέση με την ιταλική τέχνη) που αντί για ροδάκινο γίνεται με φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκαλιών με λίγα μανταρίνια και φτιάχτηκε για να καλύπτει εποχιακά τον χειμώνα.
Τέλος για να τιμήσει και τους Ιταλούς μουσικούς ο Cipriani έχει ως ανοιξιάτικη παραλλαγή το Rossini, όπου χρησιμοποιείται κατά την ίδια αναλογία χυμός από φρέσκιες φράουλες.


http://pandespani.com/2010/07/09/bellini-cocktail-syntagi-harrysbar/

iL