3/8/10

Απώλειες ώς 1 δισ. ευρώ στις τουριστικές εισπράξεις φέτος Σταθερές οι αφίξεις

Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας αναμένεται να σημειώσουν οι τουριστικές εισπράξεις το 2010, ενώ οι αφίξεις στη καλύτερη περίπτωση θα φθάσουν στα περυσινά επίπεδα.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης σε σχέση με την πορεία των τουριστικών εισπράξεων τη φετινή σεζόν παραδέχθηκε ότι οι εισπράξεις θα μειωθούν φέτος από 7% έως 9%.

Ο υφυπουργός αποδίδει την πτώση των τουριστικών μεγεθών στις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις. Την πρόβλεψη ότι τόσο οι τουριστικές εισπράξεις όσο και τα έσοδα των ξενοδοχείων θα σημειώσουν κάμψη στην καλύτερη περίπτωση 7% και στη χειρότερη 9% έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ανδρέας Ανδρεάδης. Αν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο, τότε η απώλεια των τουριστικών εισπράξεων της χώρας θα αγγίξει, φέτος, το 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Αυτό σημαίνει ότι τα τουριστικά έσοδα θα προσγειωθούν στα 9,4 δισ. ευρώ. Η μοναδική φορά που είχαν πέσει κάτω των 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν το προολυμπιακό έτος του 2003 με 9,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Αντίθετα, η καλύτερη επίδοση επετεύχθη το 2008 με 11,6 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις αρχές Ιουλίου προέβη σε ακόμη πιο δυσοίωνες προβλέψεις, μιλώντας για πτώση κατά 15% των τουριστικών εισπράξεων τη φετινή σεζόν.
Να σημειωθεί ότι το 2009, λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η χώρα μας είχε απώλεια 1,2 δισ. ευρώ στις τουριστικές εισπράξεις. Πτώση κατά 16% σημείωσε πέρυσι και ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΞ.
Τα ξενοδοχεία της Αθήνας εκτιμάται ότι θα έχουν μεγαλύτερη πτώση στα έσοδα από τη μέση μείωση στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας, όπως συνέβη και πέρυσι. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής Γιάννης Ρέτσος μιλάει για μείωση η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 8% - 10%, η οποία θα προστεθεί στην περυσινή πτώση της τάξης του 18%.
Το 2009 οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 6,4%, φθάνοντας σε 14,9 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της ΤτΕ. Φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που επικαλείται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι αφίξεις αεροπορικώς από το εξωτερικό εμφάνισαν πτώση κατά 3,3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Τόσο η τουριστική ηγεσία όσο και οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών φορέων εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2009. Στην εξέλιξη αυτή της πιθανής διατήρησης των περυσινών μεγεθών συμβάλλει, κυρίως, το γεγονός ότι οι τιμές των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι, όπως διαπιστώνεται από εταιρείες ερευνών του εξωτερικού, διεθνή διαδικτυακά sites κρατήσεων και εκπροσώπους τουριστικών οργανισμών.
Πάντως, ο κ. Γιώργος Νικητιάδης εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών μπορεί να φθάσει έως 25 εκατ. τα επόμενα χρόνια, ακολουθώντας τους έντονα ανοδικούς ρυθμούς της Τουρκίας.
Η τομεάρχης στον τουριστικό τομέα, βουλευτής της Ν. Δ. Ολγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε, χθες, ότι «ο ελληνικός τουρισμός περνάει μία από τις δυσκολότερες χρονιές του», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει εκτός ατζέντας τις ανάγκες και τα αιτήματα των τουριστικών φορέων». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού βρίσκεται σε πρωτοφανή απραξία.
Σε αντίθεση με τον ελληνικό τουριστικό προορισμό, που δείχνει αδυναμία να ανακάμψει, η διεθνής τουριστική κίνηση, όπως προβλέπουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, θα παρουσιάσει αυξητική τροχιά τη φετινή σεζόν. Ο ΠΟΤ προβλέπει ότι οι διεθνείς αφίξεις θα παρουσιάσουν αύξηση μεταξύ του 3% και του 4%. Μόνο το πρώτο τετράμηνο, οι διεθνείς αφίξεις εμφάνιζαν αύξηση σε ποσοστό 7%. Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζουν φέτος και οι άμεσα ανταγωνιστικοί προς τον ελληνικό εντός Ευρωζώνης προορισμοί, όπως η Ισπανία και η Κύπρος, οι οποίοι πέρυσι παρουσίασαν χειρότερες επιδόσεις στα τουριστικά τους μεγέθη από τα αντίστοιχα της Ελλάδας. Η Τουρκία, ούσα εκτός Ευρωζώνης, παρουσιάζει αυξήσεις στην τουριστική κίνηση ήδη από τα τέλη του 2009.
kathimerini
epilektika