Πρόσθετα μέτρα με την μορφή... «προτάσεων» κυρίως για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, αλλά και την απελευθέρωση των αγορών θα περιέχει η έκθεση προόδου που συντάσσει η τρόικα η οποία παίρνει σήμερα την τελική της μορφή και την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Πληροφορίες από τη χθεσινή τετράωρη συνάντηση του υπουργού με την τρόικα θέλουν τους ελεγκτές να διαμηνύουν ούτε λίγο ούτε πολύ στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «αν δεν ελέγξετε άμεσα τον δημόσιο τομέα η τρίτη δόση του δανείου δεν είναι δεδομένη».
Στη συζήτηση, οι ελεγκτές επανήλθαν στην πορεία συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών η οποία δεν προχωρά με την απαιτούμενη ταχύτητα ζητώντας επιτάχυνση. Παράλληλα, ζήτησαν να εγκαταλειφθούν ιδέες για μετατάξεις και να προχωρήσουν με αφορμή και τα σχέδια για διοικητική μεταρρύθμιση τον κεντρικό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σχέδιο Καλλικράτης, εξυγίανση ΔΕΚΟ, δημοσίων νοσοκομείων) και να γίνουν απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού ή τουλάχιστον να δοθεί «ισοδύναμη δημοσιονομική λύση».
Μια δεύτερη εντολή, είναι να γίνουν τολμηρότερα βήματα από αυτά που σχεδιάζονται στον τομέα της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Το κλιμάκιο επιμένει να θέσει στην έκθεση την ανάγκη για απελευθέρωση της αγοράς των ενεργειακών προϊόντων στα οποία για την Ελλάδα περιλαμβάνονται και το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Τόνισαν ωστόσο στον υπουργό Οικονομικών ότι θα δεχθούν οποιαδήποτε λύση φτάνει να απελευθερώνει στους ιδιώτες ποσοστό 35-40% της παραγωγής.
Στην ίδια κατεύθυνση συζητήθηκε και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων όπου ζητούν να μην υπάρξει καμία εξαίρεση για κανένα κλάδο ο οποίος παρουσιάζει εμπόδια στην πρόσβαση από ενδιαφερόμενους ελεύθερους επαγγελματίες. Με τον τρόπο αυτό βάζουν στο παιχνίδι των απελευθερώσεων εκτός από τα γνωστά μέχρι σήμερα επαγγέλματα (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, φορτηγά ΔΧ) και άλλα τα οποία παρέμειναν μέχρι τώρα στη «σκιά». Ως τέτοια θα μπορούσε να αναφέρει κανείς τις άδειες πώλησης σε λαϊκές αγορές και το χονδρεμπόριο τροφίμων και συσκευασμένων προϊόντων τα οποία «ενοχοποιούνται» και αυτά για αυξήσεις τιμών.
Ένα τρίτο θέμα το οποίο ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών νόμισαν ότι είχαν κλείσει παραμένει ανοιχτό για την τρόικα είναι το ασφαλιστικό. Στη χθεσινή συνάντηση, φάνηκε ότι παρά την έκταση και το βάθος των μέτρων που ελήφθησαν, οι ελεγκτές συνεχίζουν να διατηρούν τις αμφιβολίες τους. Συγκεκριμένα θέλουν να αφήσουν στην έκθεσή τους ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων αν κάτι τέτοιο καταδείξει η αναλογιστική μελέτη που έχει παραγγείλει το υπουργείο Εργασίας.
Το τελικό κείμενο της έκθεσης δεν θα δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Θα αποσταλεί μέσα στον μήνα σε Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ και θα πάρει την έγκριση των αρμοδίων, σε κάθε περίπτωση, οργάνων. Αν ωστόσο θα περιέχει όλα τα παραπάνω θα μπορεί κανείς εύκολα να μιλήσει για ένα δεύτερο ή το λιγότερο για ένα συμπληρωματικό μνημόνιο για την ελληνική οικονομία με αντάλλαγμα τη συνέχιση της ροής των δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
capital.gr
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου