O Σωκράτης Γιαννούδης σχεδίασε για τα Χανιά μια βιοκλιματική κατοικία, ενώ η Στέλλα και ο Πιέρος Πιερής έφτιαξαν ολόκληρο τουριστικό συγκρότημα στη Χαλκιδική, πρότυπο οικολογικού σχεδιασμού. Στο Ναύπλιο το αρχιτεκτονικό γραφείο Laba στήνει ένα περίπτερο ψηφιακής ξενάγησης για τους τουρίστες, ενώ μια άλλη μεγάλη ομάδα αρχιτεκτόνων κάνει την ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη στην Καβάλα.
Αυτές είναι μερικές μόνον από τις 74 συνολικά αρχιτεκτονικές προτάσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στην 6η Βiennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 15 Σεπτεμβρίου στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη.
Και αυτά τα έργα άλλωστε επιλέχθηκαν μεταξύ 368 συμμετοχών, ένας αριθμός ρεκόρ, υπερδιπλάσιος της προηγούμενης διοργάνωσης.
Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ινστι τούτο Αρχιτεκτονικής. Κατοικίες είναι οι μισές από τις μελέτες, κατασκευασμένες ή υπό κατασκευή, ακολουθούν διάφορα κτίρια (πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, επαγγελματικά και εμπορικά) και τέλος ένας μάλλον περιορισμένος αριθμός μελετών εξωτερικού χώρου.
Οπως λένε μάλιστα τα μέλη της κριτικής επιτροπής, οι αρχιτέκτονες- καθηγητές Νίκος Καλογήρου, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Λόης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τους νέους έλληνες αρχιτέκτονες είναι ότι ανάμεσα στις βραβευμένες συμμετοχές σε διαγωνισμούς υπάρχουν αρκετές με διεθνείς διακρίσεις.
Η παρουσίαση των έργων θα γίνει με φωτογραφίες, σχέδια, οπτικοακουστικό υλικό και με προπλάσματα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχιτέκτοναςκαθηγητής Ηλίας Κωνσταντόπουλος.
Χαμηλά ξύλινα κτίρια, που «κάθονται» επάνω σε μικρές «πιλοτές» και είναι απόλυτα ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον, συγκροτούν το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής το οποίο απλώνεται σε έκταση 150 στρεμμάτων. «Θέλουμε να προσδιορίσουμε εκ νέου την έννοια της πολυτελούς τουριστικής υποδομής μέσα από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τον καινοτόμο οικολογικό σχεδιασμό, προτείνοντας τελικά εναλλακτικούς τρόπους παραθερισμού» λέει ο κ. Πιέρος Πιερής, ο οποίος μαζί με την αδελφή του Στέλλα Πιερή (φωτογραφία) σχεδίασαν αυτό το συγκρότημα των 300 κλινών. Εδώ η εκμετάλλευση του ήλιου και της γεωθερμίας, με παθητικά και με ενεργητικά συστήματα, προσφέρουν θέρμανση για τον χειμώνα και δροσισμό για το καλοκαίρι, ενώ η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων είναι μειωμένη σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια ως και 75%.
Η χαμηλή φύτευση χλόης στη στέγη της οικίας του Σωκράτη Γιαννούδη (φωτογραφία) είναι το απόλυτα χαρακτηριστικό στοιχείο της, αλλά δεν είναι το μόνο. «Ο αναδιπλούμενος τοίχος από μπετόν αποτελεί φράγμα προς τους έντονους ανέμους, ενώ τα ανοίγματα που έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία επιτρέπουν τη θέα προς τον κόλπο της Σούδας. Το φυσικό φως, ο ήλιος και ο αέρας εισέρχονται επίσης από ανοίγματα, που βρίσκονται στο ενδιάμεσο σκέλος του τοίχου, αλλά και στην κεκλιμένη στέγη, δημιουργώντας έντονες φωτοσκιάσεις» λέει ο κ. Γιαννούδης, λέκτορας Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με σπουδές στο ΕΜΠ, καθώς και στο UCL και RCΑ του Λονδίνου. «Η φυτεμένη στέγη επιτρέπει την καλύτερη ψύξη του χώρου στο ζεστό κρητικό καλοκαίρι και γενικότερα συνεισφέρει στη βέλτιστη βιοκλιματική του συμπεριφορά» προσθέτει.
Μουσείο Μπενάκη, νέο κτίριο (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453.111):
6η Βiennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.
Διάρκεια 15 Σεπτεμβρίου ως 17 Οκτωβρίου
tovima.gr
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου