17/9/10

Βαριές κουβέντες για τους Ρομά

Η οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου Κορυφής τους έφερε δίπλα δίπλα. Σαρκοζί και Μπαρόζο όμως αποφεύγουν να κοιτάξουν ο  ένας τον άλλον...

Μία βίαιη λεκτική σύγκρουση ανάμεσα στον γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για το θέμα των Ρομά σημάδεψε τη χθεσινή σύνοδο των «27». Μπορεί ο Σαρκοζί να το διέψευσε, όμως τόσο ο βούλγαρος πρωθυπουργός όσο και αρκετοί διπλωμάτες απεσταλμένοι επιμένουν πως υπήρξε άγριος διαξιφισμός. 

Για «σκάνδαλο» έκανε λόγο στο βουλγαρικό ραδιόφωνο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου, ο γάλλος πρόεδρος πήρε τον λόγο ενώπιον όλων των ηγετών, και του Μπαρόζο, για να δηλώσει πως, συγκρίνοντας, μέσω της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ τις απελάσεις των Ρομά σήμερα με τις διώξεις που υπέστησαν επί Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, «η Κομισιόν πλήγωσε τη Γαλλία». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε με σθένος της πολιτικής του. Κατόπιν αυτού, ο Μπαρόζο σηκώθηκε όρθιος και είπε στον Σαρκοζί πως δεν είναι καθόλου ευτυχής με την κατάσταση στη Γαλλία. Ο Σαρκοζί απάντησε σε ανάλογα έντονο ύφος και οι υπόλοιποι ηγέτες έμειναν να παρακολουθούν άφωνοι τον καβγά. 

«Αηδιαστικές»

«Αν υπάρχει κάποιος που κρατά την ψυχραιμία του, και αποφεύγει τα ακραία σχόλια, αυτός είμαι σίγουρα εγώ», δήλωσε λίγο αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο (γνωστός για τον εκρηκτικό χαρακτήρα του) πρόεδρος της Γαλλίας. Χαρακτήρισε πάντως «προσβλητικές, εξευτελιστικές, αηδιαστικές» τις δηλώσεις της Ρέντινγκ- παρότι η επίτροπος έχει πάρει πλέον αποστάσεις από τη σύγκριση που έκανε ανάμεσα στην πολιτική Σαρκοζί και την πολιτική του Βισύ έναντι των Ρομά. «Ας τα αφήσουμε αυτά πίσω μας, ας ασχοληθούμε με την ουσία», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαρόζο ερωτηθείς για τον διαπληκτισμό. Και ο ίδιος, πάντως, επανέλαβε χθες πως θεωρεί «απαράδεκτες» τις διακρίσεις εις βάρος εθνοτικών μειονοτήτων. 

«Είμαι ο ηγέτης του γαλλικού κράτους και δεν μπορώ να επιτρέψω να προσβάλλουν τη χώρα μου», διακήρυξε ο Σαρκοζί. «Θα συνεχίσουμε να ξηλώνουμε τους παράνομους καταυλισμούς, όποιος και αν μένει σε αυτούς», ξεκαθάρισε. Οπως είπε, οι απελάσεις Ρομά είναι θέμα ασφαλείας, οι 100 και πλέον καταυλισμοί που ξηλώθηκαν ήταν άντρα εγκληματικότητας και άθλιων συνθηκών διαβίωσης- και από τη στιγμή που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Γαλλία δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. 

Ο Σαρκοζί υποστήριξε πως η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, του εξέφρασε τη στήριξή της καταγγέλλοντας τον τόνο των δηλώσεων της Ρέντινγκ· υποστήριξε μάλιστα πως του έχει «εμπιστευτεί» ότι θα προχωρήσει και η ίδια τις επόμενες εβδομάδες «σε εκκένωση των (παράνομων) καταυλισμών. Μόνο που ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε άμεσα από γερμανούς διπλωμάτες. 

Ο Σαρκοζί ισχυρίστηκε επίσης πως έχει τη στήριξη του λουξεμβούργιου πρωθυπουργού, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην πραγματικότητα, ο Γιούνκερ εθεάθη να του δίνει με το ζόρι το χέρι. Και λίγο αργότερα δήλωσε πως οι δηλώσεις του εις βάρος του Λουξεμβούργου (ο Σαρκοζί φέρεται να κάλεσε προχθές την Ρέντινγκ να πάρει τους Ρομά στην πατρίδα της, το Λουξεμβούργο) «δεν ήταν οι προσήκουσες». Δημοσίως τουλάχιστον, ο μόνος από τους «27» που έχει εκφράσει την άνευ όρων υποστήριξή του στον Νικολά Σαρκοζί για το θέμα είναι ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

Το συμπέρασμα; Κανένα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «τίποτα δεν αποφασίστηκε» στη διάρκεια της Συνόδου όσον αφορά τους Ρομά. Το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη σύνοδο, «κατά την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν επί μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα». 
tanea.gr