20/9/10

Η συνέντευξη Τύπου του Α. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΜΑ: 75η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν θα επιδείξω εγώ σε ένα πρωθυπουργό 5,5 ετών πότε πρέπει να μιλήσει. Το δικό μου μερίδιο της ευθύνης για την παράταξη το έχω αναλάβει, με «αυτοκριτική έως αυτομαστίγωμα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και δεν αποτελεί διέξοδο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική εξαπάτηση» αλλά εμφανίστηκε αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα έβαζε τη χώρα σε μια ανώφελη περιδίνηση.

«Τα ιστορικά πρόσωπα, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί, έχουν την ευθύνη εκείνη πότε θα αναφερθούν στα πεπραγμένα της δικής τους κυβέρνησης. Εγώ τους λογαριασμούς της παράταξής μας με το παρελθόν τις έχω κλείσει, και μάλιστα με αυτοκριτική αυτομαστιγώματος που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν» είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα «η δική του ευθύνη είναι το μέλλον της παράταξης και η χάραξη ελπιδοφόρας πορείας για τη χώρα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με τη σύσταση μίας Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, αρκεί, όπως τόνισε, να είναι στην πραγματική της διάσταση: «Η Ελλάδα δεν ιδρύθηκε το 2004, ούτε τελείωσε το 2009. Δεν θα δεχτώ να μπει χρονικό συρματόπλεγμα. Υπάρχει και πριν και μετά, με πολλές ευθύνες για το ΠΑΣΟΚ. Αν το θελήσει αυτό το ΠΑΣΟΚ, είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε», είπε.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο κλήτευσης του Κώστα Καραμανλή στην Προανακριτική για το Βατοπαίδι, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «προνομιακό καθεστώς δεν υπάρχει για κανένα», αλλά συμπλήρωσε ότι ο κ. Καραμανλής έχει αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες και σε ό,τι αφορά τις ποινικές η ΝΔ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν, όπως φαίνεται στο πόρισμά της. Δεν έχει να προσφέρει τίποτε μια κατάθεση του κ. Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή.

Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την κατάθεση της κυρίας Πελέκη-Βουλγαράκη, τρίτη κατά σειρά όπως είπε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη επιλεκτικά, αλά καρτ, μόνο όταν εξυπηρετεί στο να δημιουργούνται εντυπώσεις σε βάρος της ΝΔ.

Σε άλλη ερώτηση, αν τον απειλεί ο Κώστας Καραμανλής, τον στηρίζει ή τον υπονομεύει, με αφορμή και τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον πρώην πρωθυπουργό μέλη κα φίλοι της ΝΔ στη ΔΕΘ, ο κ. Σαμαράς είπε: «Τα στηρίγματα τα δικά μου είναι ο πολύς ο κόσμος της Ν.Δ. και πέρα από αυτή. Ποιος χειροκροτεί τον έναν ή τον άλλον, συνθήματα, δεν τα κατάλαβα, δεν τα ξέρω. Εγώ είμαι ευτυχής όσο ανεβαίνει το χειροκρότημα για κάποιον νεοδημοκράτη. Δεν έχω να φοβηθώ κανέναν. Δικό του θέμα, του Καραμανλή, πότε θα μιλήσει, δικό μου θέμα να δουλέψω για το αύριο».

«Πολιτική εξαπάτηση»

Η μαραθώνια συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στην 75η ΔΕΘ (διήρκησε από τη 1:00 έως τις 4:15) ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο -αντί του καθιερωμένου προλόγου- αποσπασμάτων δηλώσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην περυσινή ΔΕΘ και νωρίτερα, που κατά τη ΝΔ αποδεικνύουν «πολιτική εξαπάτηση» από το ΠΑΣΟΚ.

Στο βίντεο φαίνεται ο κ. Παπανδρέου να τάσσεται τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά του παγώματος των συντάξεων και των μισθών, να υπόσχεται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, να σημειώνει ότι «λεφτά υπάρχουν», να δεσμεύεται για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία και μη αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

«Αν αυξήσουμε τους φόρους, θα βαθύνουμε την ύφεση και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης» φαίνεται να δηλώνει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας, σε άλλο απόσπασμα των δηλώσεών του, ότι το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας και «κόβει το μέλλον της χώρας» και την «καταδικάζει στην υπανάπτυξη».

Μετά την προβολή του βίντεο πήρε το λόγο ο κ. Σαμαράς και είπε ότι «αυτό που είδατε ονομάζεται «πολιτική εξαπάτηση και αυτό το έχει καταλάβει όλος ο λαός».

Ερωτηθείς, κατά τη συνέντευξη Τύπου εάν αυτό σημαίνει ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει την πολιτική που εφαρμόζει, και εάν ο ίδιος θα ζητήσει εκλογές, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φρέσκια εντολή και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Θα έβαζα τη χώρα σε ανώφελη περιδίνηση ζητώντας εκλογές. Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου. Σε ώρες κρίσης κοιτάω τον τόπο μου» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποια στιγμή η υπόλοιπη Ελλάδα θα βιάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ περισσότερο από εμάς του ίδιους. Εγώ δεν θέλω να μπω σε μία πρόωρη και ανώφελη διαμάχη».


Σε ερώτημα για τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Δέχομαι ότι ο οπαδός της ΝΔ είναι επιφυλακτικός και ότι έχει τραυματιστεί από προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν». Αυτούς ξαναφέρνουμε μαζί μας, πρόσθεσε, προβλέποντας παράλληλα ότι η ανάκαμψη της ΝΔ «θα είναι με γεωμετρική πρόοδο, όπως αντίστοιχα και η πτώση του ΠΑΣΟΚ».


Σχετικά με τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και το αν η Ρηγίλλης ανησυχεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από την ανεξάρτητη βουλευτή, δήλωσε ότι η κα Μπακογιάννη «μόνη της έφυγε και επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ». Η κα Μπακογιάννη, πρόσθεσε, στηρίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. «Δεν βλέπω ευρύτερη κεντροδεξιά» εκτίμησε, ενώ για τον ΛΑΟΣ ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι μετακόμισε σε άλλη πολυκατοικία, του ΠΑΣΟΚ.

Αντίστοιχη ήταν η απάντησή του στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν στη ΝΔ στελέχη, που έχουν φύγει: «Ο κ. Καρατζαφέρης και τα διάφορα εξαπτέρυγα συστεγάζονται πλέον με το ΠΑΣΟΚ. Με ενδιαφέρει η βάση και όχι εκείνοι που αποφάσισαν να είναι με την πολιτική της κυβέρνησης και να χτυπάνε τη ΝΔ με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης». Ερωτηθείς δε χαρακτήρισε «φληναφήματα» τα περί διάσπασης της ΝΔ.



«Αδιέξοδο το μνημόνιο»

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το μνημόνιο «δεν ήταν μονόδρομος», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά την ανακοίνωση ότι το έλλειμμα υπερβαίνει το 12% τον περασμένο Νοέμβριο δυσφήμισε τη χώρα και δεν πήρε μέτρα για το έλλειμμα. «Έτσι μετατρέψαμε ένα πρόβλημα ελλείμματος σε πρωτόγνωρη κρίση δανεισμού», υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε: «Κατηγορώ ευθέως την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύτηκε με το περίστροφο στο κρόταφο».

Το μνημόνιο, είπε, ο κ. Σαμαράς, δεν μας βγάζει από το πρόβλημα, το χειροτερεύει: μειώνει το έλλειμμα αλλά λόγω της ύφεσης που προκαλεί δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα, συμπλήρωσε και επικαλέστηκε τη φράση του Ξ.Ζολώτα «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».

Αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «τι σόι βουλευτές θα ήμασταν αν ψηφίζαμε τρεις προϋπολογισμούς ενός μνημονίου με αυτά τα λάθη μόνο και μόνο για να πούμε ένα 'ναι' και να δώσουμε λευκή επιταγή; Ποιος έχει ακούσει λευκή επιταγή για τρία χρόνια;».

Θα έπρεπε να επιζητήσουν να υπάρχει η άλλη άποψη, για τη διορθωτική πορεία. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε σήμερα. Η ανεργία και η ύφεση έχει να φανεί από το 1974. Αυτό το πράγμα δεν προχωράει, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα spread που βρίσκονται στα 1.000 «γιατί και η αγορά δεν βλέπει ανάκαμψη», σημείωσε ότι το εισόδημα του 2015 το ίδιο με του 2008 («εφτά χαμένα χρόνια» είπε) και συμπλήρωσε: Η δική μας θέση είναι η σωστή, η λογική. Πήραμε τη σοβαρή απόφαση που σήμερα μας δικαιώνει.

Σε ερώτημα για τις κατηγορίες για δημαγωγία και ανευθυνότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ έστρεψε τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε, ετοίμασε πρόγραμμα εξόδου από την κρίση αλλά δεν το σχολίασε η κυβέρνηση. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν πήρε έγκαιρα μέτρα και αγνοεί τις γνώμες έγκυρων οικονομολόγων που μιλούν για τον αργό θάνατο της οικονομίας από ασφυξία της οικονομίας.

«Αν σιωπούσα θα ήμουν ανεύθυνος», τόνισε και αυτό δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά με τον τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα και θα το κάνουμε με πιο έντονο τρόπο στο μέλλον, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Σε ερώτηση για τις φωνές που ακούγονται για νέο μνημόνιο μετά το 2013, ο κ. Σαμαράς είπε ότι όταν μιλούσε ο ίδιος για αδιέξοδα του μνημονίου το ΠΑΣΟΚ τον κατηγορούσε ότι κινδυνολογεί. «Σήμερα το λένε και οι ξένοι, δεν προβλέπουν έξοδο από την κρίση, αλλά νέο γύψο επτά ετών» είπε.

Για Ψωμιάδη, Παπαγεωργόπουλο

Ο κ. Σαμαράς απάντησε σε ερωτήσεις για την ποινική δίωξη σε βάρος του νομάρχη Θεσσαλονίκης και υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, για το θέμα της μεταφοράς μαθητών, και για την επιλογή του Κώστα Γκιουλέκα ως υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση, που αφορά τον κ. Ψωμιάδη είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό και πως ο υποψήφιος περιφερειάρχης «δέχεται καθεστωτικού είδους επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ». Επισήμανε ότι ανάλογα προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών υπάρχουν σε όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. «Υπάρχουν και στη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου ο νομάρχης υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ κι όμως δεν είπε κανείς τίποτε και επικράτησε σιωπή νεκροταφείου», παρατήρησε. Για τις σχέσεις του με τον Ψωμιάδη είπε ότι είναι καλύτερες από ποτέ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον Β.Παπαγεωργόπουλο «πετυχημένο δήμαρχο», που αξιολογήθηκε τρεις φορές θετικά από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο υποψήφιος δήμαρχος, Κώστας Γκιουλέκας, θα είναι το ίδιο πετυχημένος και σημείωσε πως θα έχει απέναντι του «τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, κύριο Μπουτάρη».

Εθνικά θέματα

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα τόνισε ότι είναι γνωστές οι θέσεις της ΝΔ για τις «κόκκινες γραμμές». Θέλει εθνική αξιοπρέπεια, καλές σχέσεις με τους γείτονες, να μην είμαστε μίζεροι και να έχουμε και τις «γαλάζιες» γραμμές εκτός από τις «κόκκινες».

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι διαφωνεί με το όνομα «Βαρντάσκα» (Μακεδονία του Βαρδάρη). Η θέση του είναι μια ονομασία για όλες τις χρήσεις και αναρωτήθηκε αν τα Σκόπια το δέχονται αυτό, να αλλάξουν, δηλαδή, τη συνταγματική τους ονομασία και αν ναι, να μας το πουν. Κατά τα άλλα ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει δημόσια διαπραγμάτευση επί υποθετικών ονομάτων.


Κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στην 75η ΔΕΘ, αναφέρθηκε στα «επτά ψέματα» που σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής και στις «εφτά αλήθειες», που είναι οι προτάσεις της ΝΔ για την αλλαγή του κλίματος κι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με στόχο να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Τα επτά ψέματα

Το πρώτο ψέμα που έχει χρεοκοπήσει, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι η «κοινωνική πολιτική» που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών.

Το δεύτερο είναι η απάντηση στο ερώτημα: πότε η χώρα υπερχρεώθηκε;

Απαντώντας ο ίδιος, είπε ότι η Ελλάδα υπερχρεώθηκε τη δεκαετία του 1980, επί ΠΑΣΟΚ, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ.

«Και από τότε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Διότι το χρέος τροφοδοτεί νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.»

Το τρίτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης.

Ο κ. Σαμαράς έδειξε αναλυτικά ότι από τα 80 δισ. ευρώ νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 δισ. ευρώ πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το τέταρτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 «φταίει η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Υπογράμμισε ότι τα spreads των επιτοκίων, που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση, ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό.

«Τα spreads άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας της πολιτικής του» εξήγησε.

Το πέμπτο ψέμα είναι ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό «ήταν αναπόφευκτη». Ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα έως και τον Ιανουάριο του 2010, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα.

Το έκτο ψέμα είναι ότι «η υπογραφή του Μνημονίου ήταν μονόδρομος» στις αρχές Μαΐου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους.

Το έβδομο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρόλα αυτά διέξοδο από την κρίση και ότι ήταν «πράξη ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μη το ψηφίσει.

Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε χειρότερη κρίση, βουλιάζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ότι το συνολικό χρέος στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Πραγματική ανευθυνότητα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ κραύγαζε 'λεφτά υπάρχουν' πριν τις εκλογές του 2009, όταν γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα ελλείμματος που υπήρχε τότε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη» κατέληξε.

Η πρόταση της ΝΔ

Στη συνέχεια της ομιλίας του υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αρκέστηκε να απορρίψει το Μνημόνιο, αλλά διατύπωσε το δικό της ολοκληρωμένο Σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο και περιέγραψε συνοπτικά στη συνέχεια:


Το σχέδιο χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή μηδαμινού κόστους. Έτσι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα εντός διετίας, όταν με το Μνημόνιο το έλλειμμα θα παραμένει 2,6% μετά από 4 χρόνια σκληρών θυσιών.
Το σχέδιο χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος μέσα από την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Το σχέδιο προβλέπει αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών που έγιναν ήδη, όπως οι περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Η ΝΔ δεσμεύεται να αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις το ταχύτερο, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες. Και έδωσε τους σχετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Επίσης το Σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει αλλεπάλληλα νέα μέτρα, πολλά των οποίων, μάλιστα «αδιευκρίνιστα».
Το σχέδιο προτείνει αναπτυξιακά μέτρα, πολλά των οποίων είναι εφαρμόσιμα από σήμερα, και άλλα αφότου η χώρα απαλλαγεί από τους περιορισμούς του Μνημονίου.
Οι επτά αλήθειες

Στη συνέχεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο ο κ. Σαμαράς περιέγραψε το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών που συνιστούν το άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

Μάλιστα ονόμασε τις προτάσεις «οι επτά αλήθειες», που πρέπει να υιοθετήσουμε από τώρα για να αλλάξουμε το κλίμα και να τις εφαρμόσουμε μόλις μπορέσουμε:


-Δραστική μείωση της φορολογίας, όταν βγούμε από το Μνημόνιο, κι όχι νέες φορολογικές αυξήσεις μέχρι τότε. Με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, το κράτος μπορεί να αντλήσει περισσότερα έξοδα.
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων. «Σταδιακά, ασφαλώς, προσεκτικά, οπωσδήποτε» είπε χαρακτηριστικά, με ταυτόχρονη επιδότηση της εργασίας από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
-Πάταξη της γραφειοκρατίας όχι στα λόγια, αλλά με προτεραιότητα σε πέντε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Άμεσα εφαρμόσιμες και μηδενικού κόστους.
-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις.
-Προτεραιότητα στην Εξωστρέφεια,
-Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας
-Κλαδικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.


in.gr