Προς περιορισμό του αριθμού των ξένων φοιτητών που σπουδάζουν σε βρετανικά πανεπιστήμια προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Βρετανίας.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Ντέμιαν Γκριν χαρακτήρισε την αύξηση του αριθμού των ξένων φοιτητών «αβάσταχτη».
Σε δηλώσεις του, ο Ντ.Γκριν ανέφερε: «Η ανησυχία μου είναι αν όντως προσελκύουμε τους πιο λαμπρούς και τους καλύτερους» και τόνισε ότι τουλάχιστον 90.000 σπουδαστές που έφτασαν πέρυσι στη Βρετανία δεν εγγράφηκαν στα προγράμματα μαθημάτων των πανεπιστημίων.
Ο αριθμός των θεωρήσεων σε διαβατήρια φοιτητών ανήλθε από 186.000 το 2004 σε πάνω από 300.000 το 2009.
Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών, το ένα πέμπτο των φοιτητών που έφτασαν για σπουδές στη Βρετανία το 2004, βρίσκονταν ακόμα εκεί πέντε χρόνια αργότερα.
Η βίζα που χορηγήθηκε στους φοιτητές δεν επιτρέπει την εγκατάστασή τους στη χώρα, που σημαίνει ότι το 20% αυτών βρήκε εκεί δουλειά ή παρέμεινε για οικογενειακούς λόγους.
Ο υπουργός Μετανάστευσης αναμένεται να ανακοινώσει την Δευτέρα τα σχέδια της κυβέρνησης για το θέμα, σε μια προσπάθεια να φτάνουν στη Βρετανία «μόνο οι καλύτεροι».
Σύμφωνα με τον Ντ.Γκριν, ο κυβερνών συνασπισμός κληρονόμησε ένα σύστημα «σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου».
Την ίδια ώρα, η Εθνική Ένωση Φοιτητών της Βρετανίας αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης.
«Το να υπονοεί κανείς ότι το επίπεδο όσων φτάνουν στη Βρετανία για να φοιτήσουν είναι πολύ υψηλό, αποτελεί μια πολιτικώς υποκινούμενη παρερμηνεία της τεράστιας συνεισφοράς των διεθνών φοιτητών στα κολέγια, τα πανεπιστήμια και την οικονομία μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Άαρον Πόρτερ.
Από την πλευρά του, ο Ντ. Γκριν δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι δεν θέλει να παρέμβει στην επιτυχία των βρετανικών πανεπιστημίων.
Ο αριθμός αδειών εισόδου που χορηγήθηκαν σε φοιτητές αυξήθηκε κατά 35% σε 362.015.
tovima.gr
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου