1/9/10

Κοντά σε deal Chipita και Elbisco

Θέμα ημερών θεωρούν κύκλοι της αγοράς το κλείσιμο σημαντικού deal μεταξύ της Chipita και της Elbisco. Παρότι δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από στελέχη των δύο εταιριών, διασταυρούμενες πληροφορίες από κύκλους της αγοράς αναφέρουν πως οι δύο πλευρές είναι πλέον πολύ κοντά και ότι εκτός σημαντικού απροόπτου δεν θα αργήσουν οι ανακοινώσεις. 

Κατά τις ίδιες πηγές, μέσω του deal αυτού ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην αγορά καρπωνόμενος τα ηγετικά μερίδια της Elbisco,ενώ σημαντικά είναι και τα οφέλη σε επίπεδο συνεργιών, καθώς τα προϊόντα των δύο επιχειρήσεων είναι συμβατά. Σημειώνουν δε ότι μέσω αυτής της επιχειρηματικής κίνησης ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν αποκλείεται να βάλει εκ νέου στο «ταμπλό» της Σοφοκλέους την Chipita. 

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία επενδυτών της οποίας ηγούνται ο όμιλος Olayan και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος απέκτησε τον περασμένο Ιούλιο από τη Vivartia τον κλάδο αρτοποιίας και ζαχαρωδών αυτής, έναντι συνολικού τιμήματος 730 εκατ. ευρώ από τα οποία 327 εκατ. ευρώ είναι δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε η νέα εταιρία. Σημειώνεται ότι με βάση της συμφωνία, η Vivartia διατηρεί δικαίωμα επαναγοράς του 30% της Chipita. 

Σε ό,τι αφορά την Elbisco, το πρώτο εξάμηνο του έτους σε επίπεδο ομίλου παρουσίασεενοποιημένο κύκλο εργασιών 53,406 εκατ. ευρώ, ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους 1,393 εκατ. ευρώ από ζημίες 735 χιλ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009 και κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων 4,324 εκατ. ευρώ από 10,145 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. 

Αναλυτικότερα και σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, οι πωλήσεις της κατηγορίας φρυγανιά διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους σε 16,63 εκατ. ευρώ (14,801 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009), στα άλευρα 6,925 εκατ. ευρώ (6,792 εκατ. ευρώ), στα μπισκότα 14,151 εκατ. ευρώ (12,941 εκατ. ευρώ) και στα αρτοσκευάσματα στα 14,866 εκατ. ευρώ (14,629 εκατ. ευρώ). 

Σημειώνεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις του ομίλου Elbisco για το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν είναι συγκρίσιμες με αυτές της αντίστοιχης περιόδου του 2009. Η διαφοροποίηση αφορά στην ενοποίηση της εταιρίας ΜΟΡΝΟΣ με τη μέθοδο της καθαρής θέσης και όχι με αυτήν της ολικής ενοποίησης όπως είχε ενσωματωθεί στις εξαμηνιαίες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του 2009. 
euro2day.gr
epilektika