Υψηλά εισοδήματα, ιδιοκτήτες ακινήτων, ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις θα βρεθούν σε στενό φοροελεγκτικό κλοιό για διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών από πέντε ομάδες «Ράμπο» που συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών κατ΄ εντολή του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Ο λόγος προφανής: η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού έναντι του στόχου που έχει τεθεί στο μνημόνιο οδηγεί την κυβέρνηση σε νέα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης. Μάλιστα, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, είναι ....πάρα πολύ σημαντικό οι πέντε αυτές ομάδες εργασίας να πετύχουν τον στόχο τους και αυτό διότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα. Οι ομάδες εργασίας θα στελεχωθούν από 250 έμπειρους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι θα προέρχονται από την κεντρική υπηρεσία, το ΣΔΟΕ, τα τελωνεία, τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα. Χθες στο υπουργείο Οικονομικών έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις με βασικό θέμα την πορεία των εσόδων που σύμφωνα με τις πληροφορίες τον Αύγουστο κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα έναντι του στόχου που έχει τεθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον συγκεκριμένο μήνα αυξήθηκαν κατά περίπου 3% όταν ο ετήσιος στόχος είναι περίπου 13%. Η ύφεση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, αλλά και η στάση πληρωμών για ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμες οφειλές από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα αποτελούν τους βασικούς παράγοντες των μικρότερων των προβλεπομένων εισπράξεων εσόδων.
Με τη σύσταση των πέντε ομάδων «Ράμπο» το υπουργείο Οικοκονομικών επιδιώκει μεταξύ άλλων να περάσει το μήνυμα στην αγορά ότι έλεγχοι γίνονται και μάλιστα στοχευμένοι. Οπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με απόφαση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου « συγκροτείται έκτακτη δομή για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης.Με την ψήφιση του νόμου “Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής” άλλαξε ριζικά το φορολογικό σύστημα,θέτοντας τέρμα σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης ατόμων και εισοδημάτων,καθώς και σε φαινόμενααπαλλαγών, εξαιρέσεων και εκπτώσεων.Απώτερος στόχος είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, μέσα όμως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου. Η έκτακτη δομή που συγκροτείται εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων ».
Ανεξάρτητα πάντως από την πορεία του έργου των ομάδων εργασίας, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει σύμφωνα με τις πληροφορίες τη θέσπιση νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επιχειρήσεις και την εφαρμογή νέας περαίωσης για ανέλεγκτες χρήσεις παρελθόντων οικονομικών ετών. Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης δήλωσε ότι «αυτές τις ημέρεςπραγματοποιούνται συναντήσεις των υπουργείων με τους παραγωγικούς φορείς.Ακούμε τους παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι καταθέτουν τους προβληματισμούς τους σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας.Πολλοί από αυτούς επισημαίνουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στο μέτωπο της ρευστότητας, τις αντικειμενικέςδυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν από τη μεριά του τραπεζικού συστήματος, το οποίο έχει περιορίσει τη ρευστότητα.Και μέσα στις προτάσεις τους έχουν καταθέσει και απόψεις που μας προτρέπουν να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις,έτσι ώστε να διευκολυνθούν και να βγούμε από το αδιέξοδο. Εμείς όλες αυτές τις προτάσεις τις εξετάζουμε, τις αξιολογούμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε ποιες είναι οι τελικές μας αποφάσεις ».
Με τη δήλωση αυτή ουσιαστικά δόθηκε το πράσινο φως στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν στη σύνταξη των διατάξεων που θα προβλέπουν τις παραπάνω ρυθμίσεις. Μάλιστα, για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν στο «Βήμα» ότι ενδέχεται να καλύψουν όλα τα χρόνια από το 2000 ως και το 2008!
1 Ειδική Ομάδα Εργασίας Εφαρμογής Φορολογικής Μεταρρύθμισης. Εργο της ομάδας είναι η μελέτη, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη και η εφαρμογή προτάσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης που εισάγεται με τον Ν. 3842/2010.
2 Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών. Εργο της ομάδας είναι η μελέτη, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη και η παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
3 Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλων Φορολογουμένων. Εργο της ομάδας είναι η μελέτη, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη και η παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων για τη διασφάλιση της πλήρους φορολογικής συμμόρφωσης των μεγάλων φορολογουμένων (οι χίλιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις).
4 Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων. Εργο της ομάδας είναι η μελέτη, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη και η παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουμένους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών.
5 Ειδική Ομάδα Εργασίας Απόδοσης Παρακρατουμένων Φόρων και Φορολογικής Συμμόρφωσης. Εργο της ομάδας είναι η μελέτη, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη και η παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πλήρη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (κυρίως ΦΠΑ & ΦΜΥ). Η διάρκεια λειτουργίας τους είναι 18 μήνες, προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Oλοι οι βουλευτές προσέφεραν τον οβολό τους στον «έρανο» που οργάνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικος σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ως χθες συγκεντρώθηκαν 3.580.000 ευρώ, ποσόν που αναμένεται να αυξηθεί σήμερα κατά 64.500
ευρώ. Η Εκκλησία της Κρήτης θα προσφέρει το ποσόν αυτό, όπως ανακοινώθηκε, στον Πρόεδρο της Βουλής. Οι περισσότεροι που έχουν συνεισφέρει στην προσπάθεια της Βουλής των Ελλήνων για μείωση του δημόσιου χρέους είναι απλοί πολίτες (συνεισέφεραν από 5 έως και 200 ευρώ) και από τους πλέον εύπορους, όπως βεβαιώνει ο κ. Πετσάλνικος, μόνον ένας γνωστός εφοπλιστής προσέφερε 500.000 ευρώ. Τα χρήματα συγκεντρώνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι στη Βουλή των Ελλήνων. Οπως αποκαλύπτεται σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε αποστείλει 2.500
επιστολές σε βιομηχάνους, σε εφοπλιστές, επιχειρηματίες, επιμελητήρια, συνδικαλιστικές οργανώσεις, τράπεζες, αλλά ελάχιστοι ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν.
tovima.gr
epilektika
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου